Colosseum-romecolosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeRome

Vriendschap in Rome

‘Van alle genomineerden op mijn lijst van Mogelijke Nieuwe Italiaanse Vrienden kijk ik het meest uit naar mijn ontmoeting met een vent die – nu komt het – Luca Spaghetti heet,’ zo schreef Elizabeth Gilbert in Eten, bidden, beminnen. De ontmoeting groeit al snel uit tot een zeer hechte vriendschap. 

Vriendschap in Rome - Luca Spaghetti.jpgSamen struinen Elizabeth en Luca door de Eeuwige Stad. Als geboren Romein weet Luca immers alle bijzondere plekken in de stad te vinden en hij maakt Elizabeth daar graag deelgenoot van.

Ook jij kunt nu genieten van Luca’s verhalen. In Vriendschap in Rome – de leukste reisgids door het Rome van Eten, bidden, beminnen laat hij je het Rome zien zoals alleen de Romeinen de stad kennen:
‘En dan die avonden in Trastevere, om een pizza te eten, zo’n Romeinse, dun en krokant, zoals ze die in de smalle straatjes serveren op een tafelkleedje van wit papier. En je ziet weer voor je wat je als jongen al deed en wat je altijd zult blijven doen: in het holst van de nacht een croissantje eten in de Vicolo del Cinque in Trastevere, of in Testaccio, in de buurt van de Gazometro, de gashouder.

Minstens eenmaal per jaar gaan kijken naar de topstukken van Caravaggio, die wel geen Romein was maar het in deze stad evengoed prima naar zijn zin had – de Roeping van Mattheüs in de San Luigi dei Francesi en de Madonna dei Pellegrini in de Sant’Agostino. Langs de Piramide van Cestius lopen, die misschien een imitatie op kleinere schaal is van de grote Egyptische piramide, maar wel uit 1200 v. Chr. stamt. En bedenken dat ernaast, op het niet-katholieke kerkhof, Keats en Shelley, Gramsci en Gadda rusten. En kletsen met de altijd eendere serveerster van het altijd eendere eetcafé in de altijd eendere volksbuurt, waar je net als altijd carbonara neemt, niet bepaald licht, zoals een groot deel van de Romeinse keuken, maar nergens ter wereld zo lekker, laten we eerlijk zijn.’

Vriendschap in Rome – de leukste reisgids door het Rome van Eten, Bidden, Beminnen
Luca Spaghetti
De Bezige Bij, 2010
ISBN 9789023458937
€ 5,90

Bestel Vriendschap in Rome via deze link   

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels