Romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romecolosseum-rome

Sallustius - Bederf van binnenuit

Begin eerste eeuw voor Christus. Rome is heer en meester in de mediterrane wereld. Griekenland is veroverd, Carthago verwoest. Van boerendorp is Rome uitgegroeid tot wereldrijk: een ongekend succesverhaal.

Sallustius_bederf_van_binnenuitMaar dat kent ook schaduwzijden. Grote sociale problemen, machtsmisbruik bij de politieke en militaire leiding, schaamteloos gegraai door een handvol topfiguren ten koste van de gewone man. Het levert maatschappelijke spanningen op, die onvermijdelijk tot ontlading komen.

De romeinse geschiedschrijver Gaius Sallustius Crispus (86-34 v.chr.) geeft hiervan twee voorbeelden: de samenzwering van Catilina (63) en de oorlog tegen Jugurtha (111-105). deze relatief kleine episodes tekenen de diepe crisis waarin Rome is beland: gefrustreerde burgers nemen het op tegen de staat, corrupte magistraten verprutsen een oorlog en laten zich manipuleren door een barbaarse koning.

Met zijn pessimistische en tragische visie werpt Sallustius een boeiend licht op het republikeinse Rome. dat hij ook persoonlijk vuile handen heeft gemaakt, als politicus en beschermeling van Julius Caesar, maakt hem nog interessanter.

De inleiding en vertaling verschenen eerder in 1999 en zijn voor deze uitgave geheel herzien. Meer dan tevoren glanst Sallustius hier door zijn tegendraadse stijl. Daarmee heeft hij zijn plaats verworven tussen de allergrootsten, naast zijn geliefde voorbeeld, Thucydides, en zijn beroemdste navolger, Tacitus.

Sallustius - Bederf van binnenuit
C. Sallustius Crispus
Athenaeum, 2015
ISBN 9789025300609
€19,99

Bestel Sallustius bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels