kerst sint-pitersplein romeRomeVaticaancolosseum-romesint-pietersplein-romeColosseum-rome

De Gouden Eeuw van Rome

Rasverteller Anton van Hooff neemt de lezer in 'De Gouden Eeuw van Rome' mee naar de glorietijd van het Romeinse Rijk. De twee eeuwen rond het begin van de jaartelling worden doorgaans als glorietijd van het Romeinse Rijk beschouwd.

Rome_Boeken_De_Gouden_Eeuw_van_Rome_Anton_van_HooffIn dit boek betoogt Anton Van Hooff dat juist de tweede eeuw na Christus meer aanspraak maakt op de betiteling Gouden Eeuw. Het Rijk bereikte zijn grootste omvang. Er waren geen burgeroorlogen. Overal heerste een enorme bouwactiviteit, waarvan de runes nu nog getuigen. Zeker in kwantiteit was er een immense productie van beeldende kunst, literatuur en wetenschap.

Nooit werden de oude goden met zoveel tempels en festivals geerd. Vanaf Nerva (96 n.C.) stierven vijf keizers in hun bed pas in 192 werd er weer een vorst vermoord: Commodus. Deze despoot brak de reeks van vijf goede keizers af. De beroemde geschiedschrijver Edward Gibbon beschouwde die tijd als de gelukkigste periode van de hele mensheid.

In De Gouden Eeuw van Rome maakt Van Hooff duidelijk hoe goede keizers bijdroegen aan Gouden Eeuw van Rome en hoe Commodus, zoals een antieke historicus schrijft, het goud tot verroest ijzer maakte.

Anton van Hooff (1943) was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis.

De Gouden Eeuw van Rome
van de volmaakte Trajanus tot Commodus de gladiator
Anton van Hooff
Ambo|Anthos, 2017
ISBN 9789026336799
19,99

Bestel De Gouden Eeuw van Rome van Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels