Romecolosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romeVaticaan

Gifmengsters, gladiatoren en geleerden

De invloed van het Romeinse Rijk is nog altijd terug te zien in de moderne samenleving. Van de moderne kunsten en ons rechtssysteem tot het Latijnse alfabet en onze architectuur: op al deze vlakken zijn we schatplichtig aan Rome. Maar wie waren die Romeinen nou eigenlijk en hoe zagen hun levens eruit?

Rome_Boeken_Gifmengsters_gladiatoren_geleerden_Philip MatyszakRome is groot gemaakt door bekende leiders als Julius Caesar en Augustus. Dichters als Vergilius, Ovidius en andere kunstenaars hebben tot op de dag van vandaag een enorme invloed. De klassieke teksten staan vol invloedrijke Romeinen, maar een compleet beeld van het Romeinse Rijk, dat ooit 120 miljoen mensen telde, ontbreekt. Het zijn voornamelijk de ‘ gewone’ Romeinen die we missen in de geschiedschrijving. En dat terwijl hun rol in de geschiedenis van het Rijk (alleen al het West-Romeinse Rijk bestond taal eeuwen) onontbeerlijk is.

In 'Gifmengsters, gladiatoren en geleerden' vertellen Philip Matyszak en Joanne Berry het verhaal van het Romeinse Rijk via de levens van bekende en onbekende burgers. Consuls, keizers en commandanten - van Julius Caesar tot Constantijn - komen aan bod, evenals machtige vrouwen zoals Agrippina en Livia. Ook minder bekende namen, zoals de dichteres Sulpicia en de succesvolle gladiator Amazonia passeren de revue.

Dit boek geeft mensen van elke leeftijd en uit iedere sociale klasse een gezicht, van dichters tot slaven, van minnaressen tot moeders. Het rijk geïllustreerde boek geeft daarmee een kleurrijk overzicht van Romeinen, van de opkomst tot de val van het Rijk.

Philip Matyszak is een bekende historicus en schrijver. Hij promoveerde in Oxford en doceert oude geschiedenis aan University of Cambridge. Matyszak schreef meer dan twintig boeken, voornamelijk op het gebied van de oudheid. Matyszak schreef ook Het oude Rome en 24 in het oude Rome.

Joanne Berry is historicus en doceert klassieke oudheid en archeologie aan Swansea University. Ze is gespecialiseerd in materiële Romeinse cultuur.

Gifmengsters, gladiatoren en geleerden
Mannen en vrouwen in het Romeinse Rijk
Philip Matyszak en Joanne Berry
Omniboek, 2021
ISBN 9789401918268
€29,99 (paperback)
€14,99 (ebook)

Bestel Gifmengsters, gladiatoren en geleerden bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels