sint-pietersplein-romeColosseum-romeRomeVaticaancolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Wij met ons vijven in Rome

Wij met ons vijven in Rome is het waargebeurde verhaal dat verteld wordt door een jong meisje dat in 1892 in Rome aankomt. Ze is dan bijna vijf en negen als ze in 1896 weer vertrekt. Het boek verscheen voor het eerste in 1928.

Rome_Boeken_Tine_Cool_Wij_met_ons_vijven_in_RomeHaar vader is de Friese kunstschilder Thomas Cool (1851-1904), die een atelier met woonruimte huurt voor het gezin in de Villa Strohl-Fern, een enorm herenhuis vol andere kunstenaars, gelegen in een prachtig park vlakbij de Villa Borghese en de Kunstacademies Ė in deze periode nog aan de rand van Rome. Wanneer zijn dochter Dientje met malaria perniciosa ziek wordt moet de schilder kiezen tussen zijn gezin en zijn verlangen naar artistieke vervulling in ItaliŽ.

Al die tijd registreren Tines oog en hart hoe het is om een jong meisje in een vreemd land en in die tuin tussen kunstenaars te zijn. In 1928 won het verhaal de 1000 gulden prijs voor het beste boek voor meisjes, met de jury van Anna van Gogh-Kaulbach, Top Naeff en J.P. Zoomers-Vermeer. Gezien het verzamelde artistieke talent in de Villa Strohl-Fern en de bijzondere rol van de Villa in de kunstgeschiedenis is Tines boek ook een opmerkelijk historisch document.

Deze bewerking is verrijkt met veel historische verbanden die niet in het origineel uit 1928 staan.

De foto op de omslag is gemaakt door Alfred Wilhelm Strohl-Fern in 1893 voor het atelier in de Villa Strohl-Fern.†Van links naar rechts: Paul Peterich, Moeder (Berber Cool-Kijlstra), Dientje (in het Duits Dinchen), Vader (Thomas Cool), Tine (in het Duits Tinchen), Wilhelm Kumm. Afwezig in de foto is de vijfde van†Wij met ons vijven in Rome: de kleine Gerrit.

Wij met ons vijven in Rome
Een kunstenaarsgezin in de Villa Strohl-Fern in 1892-1896
Tine Cool
ISBN 9789403647081
Ä17,95

Bestel Met ons vijven in Rome bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels