Romekerst sint-pitersplein romeVaticaanColosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-rome

Passage naar Rome - Frans Godfroy

Christina van Zweden (1626-1689) was een van de meest extravagante monarchen van de zeventiende eeuw. Ze was pas 27 jaar toen ze aan haar grote persoonlijke ommekeer – haar troonsafstand en overgang tot het katholicisme – op imposante wijze gestalte gaf door de reis van haar leven te ondernemen van Stockholm via de Nederlanden naar Rome.   

Rome_Boeken_Passage_naar_Rome_Frans_GodfroyDe reis duurde van juli 1654 tot december 1655. Er was een samenzwering voor nodig waarin de keizer van het Heilige Roomse Rijk, de koning van Spanje en hun gezanten de hoofdrolspelers waren, en waarin jezuďeten als geheim agenten fungeerden. Hun inzet kon niet voorkomen dat Christina's triomftocht van de contrareformatie uitmondde in een aaneenschakeling van intriges en schandalen.

Sinds de kroniek door Christina's tijdgenoot Galeazzo Gualdo Priorato, die kort na haar aankomst in Rome werd gepubliceerd, is nooit meer een boek verschenen waarin de bekeringsreis centraal stond. Nauwgezet historisch onderzoek heeft nu geresulteerd in Passage naar Rome, waarin het verhaal in de context van de woelige Europese geschiedenis van de nieuwe tijd opnieuw wordt verteld. Bevat talloze illustraties en een kleurenkatern van 16 pagina's.

Frans Godfroy (1948) is journalist en beschreef eerder de geschiedenis van de rebelse jaren in het katholieke zuiden en de Tilburgse studentenbeweging (1969. Opstand in het Zuiden) en reconstrueerde de vluchtroute van Hugo de Groot van Loevestein naar Antwerpen voor wandelaars en fietsers (Hugo de Groot Pad).

Passage naar Rome
De opzienbarende bekeringsreis van koningin Christina van Zweden 1654-1655
Frans Godfroy
Uitgeverij IJzer, 2022
ISBN 9789086842452
€32,50

Bestel Passage naar Rome bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels