RomeColosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Verboden schrift - Alba de Céspedes

Rome, jaren vijftig. Eigenlijk zou Valeria alleen sigaretten voor haar man halen in de tabaccaio, maar ze koopt ook een schrift. Op dat moment weet ze (nog) niet welke consequenties deze aankoop zal hebben.    

Rome_Boeken_Alba_de_Cespedes_Verboden_schriftValeria leidt het bescheiden en onopvallende leven van een vrouw uit de middenklasse, zoals miljoenen Italiaanse vrouwen. Ze is moeder, echtgenote, kantoorbediende. Meer ziet niemand in haar, haar eigen naam heeft ze al jaren niet meer gehoord, zelfs haar man noemt haar ‘mamma’. Maar wanneer ze in haar schrift begint te schrijven, verandert er geleidelijk iets in Valeria. Ze tast haar innerlijk af, gaat op zoek naar haar eigen verlangens en angsten.

Op een bepaald moment begint ze gebruik te maken van kleine leugentjes om in het geheim haar baas te ontmoeten wanneer ze gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Ze is niet langer zo ontvankelijk voor de eisen van haar kinderen en bewondert heimelijk haar dochter, zoveel mondiger en overtuigder dan zijzelf. Totdat ze gelooft dat ze een stap te ver is gegaan.

Verboden schrift is een intiem meesterwerk en een geweldig tijdsdocument van een ten onrechte vergeten auteur.

Alba de Céspedes werd in 1911 in Rome geboren als dochter van een Cubaanse vader en een Italiaanse moeder. Ze werkte als radio- en televisiejournaliste, ze schreef proza en poëzie, teksten voor het theater en onderhield vele internationale contacten met Europese intellectuelen als Simone de Beauvoir en Natalia Ginzburg. Ze overleed in 1997 in Parijs.

‘Hoe het schrijven een uitlaatklep voor vrijheid kan worden, hoe het je kan bevrijden van dwang en vastgeroeste structuren, van voorgeschreven rollen en de verlammende denkpatronen van het patriarchaat, zonder dat je dat überhaupt beseft – daarover vertelt Alba de Céspedes in een heldere, discrete taal, waarvan de naklank ons laat voelen hoe verbazend actueel dit boek nog altijd is. Want ook nu nog betalen we een hoge prijs om degene te zijn die we willen zijn en niet degene tot wie men ons heeft voorbestemd.’
− Nino Haratischwili

‘Alba de Céspedes was voor mij als het binnendringen van een onbekend universum: sociale omgeving, waarnemingen, stemmingen.’ – Annie Ernaux

Momenteel lees ik, terwijl ik schrijf, alleen nog maar boeken die mij geen mooi, maar góéd gezelschap houden. Daarbij zitten enkele boeken die ik “boeken van aanmoediging” noem, zoals die van Alba de Céspedes.’ – Elena Ferrante

Verboden schrift
Alba de Céspedes
Meridiaan Uitgevers, 2022
ISBN 9789493169814
€26,99

Bestel Verboden schrift bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels