Vaticaankerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romecolosseum-romeColosseum-romeRome

De Bentvueghels - Liesbeth M. Helmus

In de zeventiende eeuw had het Rome van Caravaggio en zijn tijdgenoten een enorme aantrekkingskracht op Nederlandse kunstenaars. Eenmaal in de Italiaanse stad aangekomen, wachtte hun echter geen gespreid bedje.†

Rome_Boeken_De_Bentvueghels_Liesbeth_M_HelmusDe kunstenaars kregen vaak te maken met tegenslagen, van armoede en buitenlandse concurrentie tot geweld en zelfs moordpartijen. Om weerstand te bieden aan deze beproevingen, zochten ze steun bij elkaar. Zo ontstond het kunstgenootschap de Bentvueghels.

Wat volgde was een roerige periode vol drank, beruchte verenigingsrituelen en regels die overschreden werden, met uiteindelijk een verbod van de paus als gevolg. In De Bentvueghels neemt kunsthistoricus Liesbeth M. Helmus ons mee naar deze onstuimige periode in Rome, waarvan de invloeden vandaag de dag nog altijd in de bekende zeventiende-eeuwse werken te vinden zijn.

Dit is het officiŽle boek bij de tentoonstelling†De Bentvueghels†dat†te zien is in het Centraal Museum in Utrecht tot 4 juni 2023.

Liesbeth M. Helmus
heeft een PhD in Kunstgeschiedenis en werkt al meer dan 25 jaar bij het Centraal Museum in Utrecht, waar ze senior conservator oude kunst is.

De Bentvueghels
Een berucht kunstgenootschap in Rome 1620-1720
Liesbeth Helmus
Spectrum, 2023
ISBN†9789000366576
Ä 27,99 (paperback)
Ä 19,99 (ebook)

Bestel De Bentvueghels bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels