kerst sint-pitersplein romecolosseum-romeVaticaanRomeColosseum-romesint-pietersplein-rome

Romeinse keizers - Mary Beard

In Romeinse keizers gaat de Britse classica en hoogleraar Mary Beard in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stelt ze de vraag wat ze deden, waarom ze het deden en waarom er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen worden verteld. Ze gaat in op grote thema’s zoals macht, corruptie en samenzwering, maar kijkt ook naar hun dagelijks leven. Wat aten ze, en waar? Met wie gingen ze naar bed? En hoe reisden ze rond?

Rome_Boeken_Mary_Beard_Keizer_in_RomeIn dit boek spelen allerlei mensen een rol die geen keizer waren en daartoe ook geen ambities hadden, maar die het keizerlijke systeem wel faciliteerden: behoedzame aristocraten, tot slaaf gemaakte koks, ijverige secretarissen, hofnarren en zelfs een arts die een jonge prins aan zijn amandelen behandelde.

Het Romeinse Rijk had nooit kunnen voortbestaan als het door een stel gestoorde despoten zou zijn bestierd. Wat mij interesseert is hoe die verhalen over waanzin zijn ontstaan en hoe het keizerrijk werkelijk werd bestuurd. Maar ook wil ik de angst doorgronden die onder de Romeinen heerste, niet omdat het bewind van de keizers zo bloederig was (ze verwachtten niet anders), maar omdat met dat bewind een vreemde, verontrustende dystopie was ontstaan, gebouwd op misleiding en bedrog.’

Winifred Mary Beard, OBE (Much Wenlock, Shropshire, 1 januari 1955) is een Britse classica, hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, fellow van Newnham College en Professor of Ancient Literature van de Royal Academy of Arts. Ze schrijft over de Oudheid in The Times Literary Supplement. Door haar frequente media-optredens, haar blog A Don's Life en haar soms controversiële uitspraken heeft ze de Oudheid voor een breed publiek toegankelijk gemaakt en geldt ze als de bekendste Britse classicus. Bron: Wikipedia.

Lees van haar ook SPQR : een geschiedenis van het Romeinse rijk.

Romeinse keizers - Heerschappij in het oude Rome
Mary Beard
Athenaeum, 2023
ISBN 9789025316655
€35,99

Bestel Romeinse Keizers bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels