kerst sint-pitersplein romeVaticaansint-pietersplein-romeColosseum-romecolosseum-romeRome

Caravaggio - bijzondere biografie

Michelangelo Merisi da Caravaggio heeft in de loop van zijn door geweld en tegenspoed getekende leven de meest dramatische schilderijen van zijn tijd gemaakt, veelal religieuze taferelen waarvoor hij echter gewone mannen en vrouwen als model gebruikte. Op bijzonder verhelderende wijze laat Andrew Graham-Dixon zien hoe de schilderijen van Caravaggio zich onderscheiden door hun dramatiek, hun directheid en menselijkheid en hoe volledig hij brak met de conventies van zijn tijd.

Rome__boeken-Caravaggio-Een-leven-tussen-licht-en-duisternis.jpgIn deze fascinerende biografie wordt gebruikgemaakt van al het belangrijke bronnenmateriaal dat voorhanden is, waaronder veel recent ontdekte documenten. Caravaggio – Een leven tussen licht en duisternis werpt een heel nieuw licht op de vriendschappen en vijandschappen van de schilder, de factoren die zijn kunst hebben vormgegeven, en de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn vroegtijdige dood.

Dit standaardwerk is een meeslepend en levendig portret van een groot schilder, en biedt ook een prachtig beeld van het Italië rond 1600.

De auteur, Andrew Graham-Dixon, schreef eerder een groot aantal boeken over kunst, die vele malen zijn bekroond. Voor de BBC presenteerde hij zeven tv-series over kunst. Al meer dan 25 jaar heeft hij een column, eerst in de Independent, thans in The Sunday Telegraph. Ruim tien jaar heeft hij het leven en werk van Caravaggio bestudeerd.

Neil MacGregor, directeur van het British Museum, zei over Andrew Graham-Dixon: ‘Hij interpreteert de schilderijen van Caravaggio vanuit de gewoontes en aannames, gedachten en angsten van diens tijdgenoten, zodat we de schilderijen scherper en intensiever gaan zien en voelen.’ NRC Handelsblad was bij de recensie van het Engelstalige boek eveneens positief: ‘Zowel dit bloedstollende relaas als de beschrijvingen van Caravaggio’s werk waarmee het doorspekt is, getuigen van de aanzienlijke vaardigheden van Graham-Dixon als verteller en onderzoeker.’

Caravaggio – Een leven tussen licht en duisternis
Andrew Graham Dixon
Nieuw Amsterdam, 2012
ISBN 9789046814116
€ 24,95

Bestel de biografie van Caravaggio via deze link  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels