kerst sint-pitersplein romeRomesint-pietersplein-romeColosseum-romecolosseum-romeVaticaan

Anita en Giuseppe Garibaldi

Er zijn vele uitzichten in Rome die zowel Italianen als toeristen aantrekken. Maar geen daarvan spreekt zo tot de verbeelding als het zicht op Rome vanaf de Piazzale Garibaldi op de heuvel Gianicolo. Elke avond tijdens de zonsondergang staan mensen verstomd met hun cameraís in de hand te kijken naar het kleurenspel dat achter de vele kerktorens en monumenten wegzakt. Stelletjes lopen hand in hand, schrijven hun namen op de muur of openen samen een fles Prosecco..

Rome_Gianicolo

Je zou bijna vergeten dat er twee geliefden geŽerd worden op deze plek. Op de Piazzale Garibaldi kijkt Giuseppe Garibaldi (1807-1882) vanaf zijn paard uit over de prachtige stad. Een klein stukje verderop staat het grafmonument van zijn vrouw Anita (1821-1849).

Giuseppe, geboren in Nice, was een verzetsstrijder voor de eenwording van ItaliŽ. Het huidige ItaliŽ bestond toen nog uit verschillende onafhankelijke staten. Hij was actief lid van een nationalistische beweging, maar deserteerde om bij een opstand aanwezig te kunnen zijn. Dit zorgde ervoor dat hij ter dood werd veroordeeld.

Rome_Giuseppe-Garibaldi-standbeeld

Zuid-Amerika
Hij vluchtte daarom naar Zuid-Amerika. In BraziliŽ ontmoette hij de mooie Anita. Hij was zo onder de indruk van haar verschijning dat hij maar ťťn ding kon zeggen: ďyou must be mineĒ.

Ook in Zuid-Amerika was hij een verzetsstrijder. Anita besloot hem daarin te volgen. Ze was opgegroeid op de pampaís van Zuid-BraziliŽ en daardoor een zeer ervaren paardrijdster. Ze leerde Giuseppe alles wat hij moest weten over de gaucho cultuur in het zuiden van BraziliŽ, Uruguay en ArgentiniŽ.

Rome_Anita-Garibaldi-grafmonument

Een van zijn kameraden omschreef Anita als volgt: ďze is een samensmelting van de elementaire krachten: de kracht en moed van een man en de charme en tederheid van een vrouw, gemanifesteerd door de kracht en het lef waarmee ze haar zwaard hanteert en de zachtheid van haar gezicht die haar ogen zo mooi doen uitkomen."

Anita was niet bang aangelegd. Enkele jaren later vertrok ze samen met Giuseppe naar ItaliŽ om te strijden voor de eenheid van het land. Ze begeleidde het legioen van haar man in de revolutie van 1848 tegen de bezetting van Franse en Oostenrijkse legioenen.

Vlucht
Ondertussen was ze in verwachting van hun vijfde kind en moest ze, ziek door malaria, vluchten van het geweld. Giuseppe en Anita vluchtten samen met hun kameraden te voet door de velden op zoek naar onderdak.

Rome_Garibaldi-vlucht

Giuseppe heeft haar, verzwakt door ziekte als ze was, uiteindelijk net zo lang gedragen totdat ze in een dorpje vlakbij Ravenna bij een boerderij mochten schuilen. Niet veel later is ze samen met hun ongeboren kindje in de armen van haar man overleden.

Haar lichaam moest snel begraven worden, omdat de mannen nog steeds op de vlucht waren. Haar lichaam werd een paar dagen later opgegraven door een hond, waarop ze opnieuw is begraven in een anoniem graf.

Rome_garibaldi-Gianicolo

Graf
Jaren later is Giuseppe teruggekomen om haar een waardig graf te geven. Haar lichaam werd overgebracht naar zijn geboorteplaats Nice. In 1931 heeft ItaliŽ om haar overblijfselen gevraagd en nu ligt ze als heldin begraven onder het monument op de Gianicolo.

Vanaf deze plek zal ze voor eeuwig rusten in de aarde waar ze voor gestreden heeft. Anita bleef voor altijd in het hart van haar man. Jaren later, toen de eerste koning van ItaliŽ werd onthaald, Koning Vittore Emanuele, droeg hij over zijn Zuid-Amerikaanse poncho de grijs gestreepte sjaal van zijn vrouw.

Giuseppe stierf in SardiniŽ, waar ook zijn graf te vinden is. De naam Garibaldi kom je overal tegen in het land, niet alleen op de heuvel met het prachtige uitzicht over Rome.

Een buste van de verzetstrijder is te vinden in de Galleria Nazionale díArte Moderna e Contemporanea (GNAM) in Rome. Het is gemaakt door zijn vriend en beeldhouwer Ercole Rosa.

Tip: Het is nogal een klim naar boven, maar het slenteren door de smalle straatjes met barretjes is het meer dan waard. Op de Piazzale Giuseppe Garibaldi is in de zomer een loungebar te vinden, waar relaxte muziek gedraaid wordt en waar voornamelijk Italianen neer strijken voor een aperitief.

Rome_amor-garibaldi-loungebar

Meng je daarin want zowel het uitzicht als de atmosfeer is formidabel. De terugweg via de Piazzale Anita Garibaldi is zo mogelijk prachtiger. De afdaling eindigt vlakbij de Sint-Pieter, die ís avonds prachtig verlicht is.

Gianicolo: hele jaar toegankelijk - bus 115 en 870†

Galleria Nazionale díArte Moderna e Contemporanea
Viale delle Belle Arti 131, Rome
Openingstijden: dinsdag-zondag van 8.30 tot 19.30 uur (maandag gesloten).

(De serie Roma Amor, liefdesverhalen in Rome, is een bijdrage van Jolie Jacobs)

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum†

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels