Romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeColosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaan

Marcello Mastroianni: Liefde is opofferen

"Liefde is tijdelijke blindheid voor de bekoorlijkheden van andere vrouwen”, zei Marcello Mastroianni ooit. De acteur wordt de grootste latin lover allertijden genoemd. Het stereotype Italiaan die gedurende zijn hele getrouwde leven zich de bekoorlijkheden van andere vrouwen liet welgevallen

Marceloo-MastroianniMastroianni (1924-1996) was de ster van de Italiaanse film. Misschien heeft de acteur de naam van latin lover wel gekregen door de rol van paparazzi journalist in La Dolce vita. In deze film achtervolgt hij een beroemde actrice door nachtelijk Rome.  Die beroemde actrice werd gespeeld door Anita Ekberg, die dankzij deze rol wereldfaam vergaarde.

Zij waadt in haar lange strapless jurk door het water van de Trevifontein en daagt Mastroianni uit om haar te vergezellen. Mastroianni laat zich overhalen. En terwijl ze bijna pal onder de waterval staan, brengt haar schoonheid hem in vervoering. Hij wil haar kussen, maar op dat moment wordt de fontein uitgezet.

De Trevifontein is druk, toeristisch en iedereen herinnert zich al dan niet hardop de scene tussen Mastroianni en Ekberg. Dus gaan we naar de plek waar geen toeristen zijn, waar het stil is en de acteur zijn laatste rustplaats heeft gevonden. 

Rome_mastroianni_ekberg-trevifontein

Cimitero del Verano
Vlakbij de universiteit van Sapienza ligt een groen ‘dorp’, een ‘dorp’ voor de doden. Het Cimitero del Verano is meer een ode aan het leven dan aan de dood. De ingang is een poort waar vier beelden je welkom heten. Ze verbeelden meditatie, hoop, weldoen en stilte. Het ‘dorp’ bestaat uit wegen zonder straatnaambordjes. Uit kleine ‘huisjes’ waar familiegraven te vinden zijn. Waar de auto’s en scooters voor de deur van het graf staan geparkeerd.

Rome_cimitero-del-verano-marcello-mastroianni

Je komt er verschillende kapellen tegen en een kerk. Maar er zijn ook graven die in een soort kloostergang zijn gebouwd voorzien van deuren en imposante beeldhouwwerken die het portaal versieren. Soms rusten de overledenen ook in de muren, twee verdiepingen hoog, als een soort flatgebouw met een portiek en een trap ertussen.

Mastroianni ligt samen met zijn broer begraven onder een kleine palm. Hoewel de acteur tot aan het einde van zijn leven getrouwd was met actrice Flora Carabella (1926-1999) rusten ze niet samen. In de jaren ’70 besluiten ze niet te scheiden maar wel uit elkaar te gaan. Wellicht dat de liefde van Marcello voor zijn tegenspeelsters hierin een grote rol speelde. Hoewel, Anita Ekberg, zover we dit zeker kunnen weten, niet één van zijn liefdes is.

Rome_cimitero-del-verano-marcello-mastroianni

Faye Dunaway
Acht jaar na La Dolce Vita leert hij zijn grote liefde kennen, Faye Dunaway. Op dat moment was hij al achttien jaar getrouwd met Flora. Dunaway en hij speelden samen in de film A Place for Lovers. En wat, zoals hij zelf beschreef, “als een rotje, uit pure verveling begon, groeide uit tot dynamiet”. Dunaway wilde trouwen en kinderen krijgen. Mastroianni ook, maar kon het niet verdragen om zijn vrouw zoveel pijn te bezorgen.

Zelfs zijn dochter en zijn goede vriend, en regisseur, Federico Fellini drongen erop aan dat hij de stap zou wagen. Dit was een alles overrompelende liefde, een vuur dat niet dooft, maar pijn gaat doen tot op het bot als het niet kan blijven branden. En dat deed het. Na drie jaar hield Faye het voor gezien. Ze ging naar Spanje om een film op te nemen en ontmoette een ander. Ze belde Marcello op om te zeggen dat het over was, waarop hij stante pede het vliegtuig nam naar Madrid.

Rome_cimitero-del-verano-marcello-mastroianni

In de lobby van het hotel kregen ze ruzie. Dunaway zou hebben gezegd dat je een elastiekje niet eindeloos kan oprekken; het springt een keer. En dat deed het. Terugkijkend zei hij: “Ze was de vrouw van wie ik het meest hield. Ik zal voor altijd spijt hebben dat ik haar heb verloren. Zij zorgde ervoor dat ik me compleet voelde voor de eerste keer in mijn leven.

Catherine Deneuve
Twee jaar later speelt hij samen met Catherine Deneuve in de film It only happens to others. Hij was op dat moment weer aan het opkrabbelen na het desastreuze einde van zijn relatie met Dunaway en stortte zich direct in de volgende. Met Deneuve kreeg hij een dochter, Chiara. Hij geloofde dat hun dochter hen voor altijd zou verbinden. Maar niets was minder waar. Ook Deneuve hield het niet vol om tweede viool te blijven spelen.

En dat wist Mastroianni heel goed: “Je houdt het maar een bepaalde tijd vol om het spel te dicteren. Op een dag wordt je gezegd: ‘Je lijkt lief en aardig te zijn, maar blijkt een monsterlijke egoïst. Je speelt het spel aan de hand van je eigen regels.’ En daarin hebben ze gelijk gehad. Ze wilden me veranderen. Ze eisten helderheid en standvastigheid van mij. Ik had minder liefde gewild en meer respect voor diegene die ik nou eenmaal ben.”

De enige die hem juist dat gaf wat hij wilde was zijn vrouw, Flora Carabella. Ook al zijn ze enige tijd uit elkaar geweest en wist zij soms wekenlang niet waar en met wie hij wat uitspookte, ze bleven beste vrienden tot aan zijn dood. Want zo zei ze: “Jaloezie heb ik lang geleden al verdreven. Ik respecteer de vrijheid van anderen en ik verwacht andersom dat ze mijn vrijheid respecteren. Als mijn man een periode lang fladderen nodig heeft, moet ik hem dan hinderen? Ik heb altijd mijn eigen interesses en mijn eigen vrienden gehad.”

Rome_cimitero-del-verano-marcello-mastroianni

Graf
Samen kregen ze een dochter Barbara. En wanneer Catherine Deneuve het te druk had met opnames dan werd Chiara, de dochter van Deneuve en Mastroianni, liefdevol opgevangen door zijn vrouw in Rome. 

Toen Mastroianni stierf werd de Trevifontein uitgezet en bedekt door een zwarte doek. De filmheld rust nu onder een steen van rood marmer waarop nog steeds bloemen worden gelegd.

Het Cimitero del Verano: een plek in Rome die een ode is aan hen die ons voorgingen en een bezoek meer dan waard is!

Tip: loop door de poort naar rechts en vraag om een plattegrond want naast Mastroianni vind je nog vele andere grootheden in ruste op deze plek.

Cimitero del Verano
Piazzale del Verano 1, Rome
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 08.30-14.00 uur

(De serie Roma Amor, liefdesverhalen in Rome, is een bijdrage van Jolie Jacobs) 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels