RomeVaticaanColosseum-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-rome

Theatrale liefde - Federico Fellini en Giulietta Masina

Er is een plek in Rome waar je binnen tien minuten van New York naar Londen loopt, linksaf slaat naar Parijs, even doorloopt en een straatje rechts neemt naar het Romeinse rijk, en als je daar het plein schuin oversteekt in Fez bent aanbeland. Deze plek heet Cinecittà en heb je al tig keer voorbij zien komen op het witte doek.

Bezoek je de studio’s dan neemt de gids je mee naar het decor waar Michael Scorsese Gangs of New York opnam. Je loopt door de sets van Cleopatra en Ben Hur. Ze brengt je naar de filmset van de serie Rome, waar de façade van het Pantheon zomaar kan veranderen in die van de St. Pieter. Er wordt verteld over decors die de middeleeuwen verbeelden, maar door een simpele stuclaag, een likje verf en wat grotere raamposten plots de entree van een renaissance villa worden.

Rome_Fellini-cinecitta

Alles is mogelijk in Cinecittà en dat is ook de reden waarom filmmaker en regisseur Federico Fellini (1920-1993) deze studio’s verkoos boven de echte plekken in Rome. Een decor geeft je zoveel meer mogelijkheden om de werkelijkheid te vormen naar je eigen wensen.

Studio 5
Fellini is heer en meester van de Italiaanse film. La Dolce Vita, 8 ½ en Casanova zijn de geschiedenisboeken in gegaan. In studio 5 nam hij de meeste van zijn films op. Films waarin zijn muze Giulietta Masina vaak de hoofdrol speelde. Het begon toen Fellini een foto van haar onder ogen kreeg. Hij belde haar voor een rol in een radioserie. Negen maanden later, 30 juni 1943, trouwen ze in een huis aan de Via Luttezia.

Rome_Fellini-Teatro-5-cinecitta

Giulietta is de actrice die Fellini het meest bewondert. Ze speelt in veel van zijn films. De twee bekendste zijn La Strada en Le Notte di Cabiria, waarvoor ze de prijs voor de beste actrice kreeg op het Cannes filmfestival (foto 3). Samen kregen ze een kind dat al snel na de geboorte overleed. De liefde voor Giulietta was groot. Over haar zei hij ooit: “Ik weet niet meer wanneer ik haar voor het eerst heb ontmoet. Want in feite ben ik geboren op de dag dat ik haar voor het eerst zag.” Giulietta bracht hem naar plekken waar hij anders nooit zou zijn gekomen.

Rome-Fellini-Masin.jpg

Maar zij was niet de enige vrouw die hem kon bekoren. Gedurende 36 jaar had hij af en aan een verhouding met Anna Giovanninni, die na de dood van Fellini en zijn vrouw hierover uitgebreid verslag deed. Ze was een apotheker die hem in het begin probeerde te weerstaan. Maar hij deed er alles voor om haar te leren kennen en zij liet zich door hem meenemen. Vele karakters in zijn films zouden zijn gebaseerd op dat van haar. Zo ook de rol die Anita Ekberg speelt in La Dolce Vita.

Fellini nam haar mee naar hotels en restaurants. En hoewel zijn vrienden ervan wisten, sprak hij niet publiekelijk over haar uit respect voor zijn vrouw. Anna zei over hem: “Ik heb nooit met hem willen trouwen. We waren meer dan getrouwd. Ik hield van hem tot op het waanzinnige af. En hij, hij was zelfs jaloers op de lucht die ik inademde.”

Ondanks zijn affaire met Anna, en andere dames die hij ontmoette, bleef hij bij Giulietta. Er werd haar vaak verteld dat hij haar ontrouw was, maar zij merkte steevast op: “Hij keert toch telkens terug bij mij”. En dat deed hij tot op het eind van zijn leven. Bijna gelijktijdig werden ze ziek. Op de valreep, zes maanden voor zijn dood, kreeg hij een Oscar voor zijn gehele oeuvre, die hij opdroeg aan Giulietta. Toen hij stierf werd hij nog eenmaal meegenomen naar zijn geliefde Studio 5 in Cinecittà. Vanaf dat moment nam haar ziekte een vlucht en Giulietta stierf niet lang daarna. Ze lag opgebaard in de jurk die ze droeg tijdens de Oscars met een rode roos en een foto van hem in haar handen geklemd.

Rome_Fellini-tekeningen

Cinecittà
De grote filmmaker is nog alom aanwezig in Cinecittà. Bij binnenkomst word je begroet door het beeld van Venusia uit de film Casanova. Daar schuin achter staat het Fellini Building. Hierin vind je de geschiedenis van de filmstudio terug: portretten van acteurs, regisseurs en producers die er gewerkt hebben. Maar er zijn ook screentests van filmsterren te zien. Zo ook die van Sophia Loren en Stefania Sandrelli.

Maar boven alles is het een eerbetoon aan Federico Fellini. Als je van daaruit naar het middelste gebouw wandelt, het Presidential Building, word je meegenomen op een verkenningstocht door het proces van het maken van films. Alle aspecten worden belicht. Je komt er ‘props’ tegen uit diverse films. Ook is er een kamer waarin een notitieboek van Fellini terug te vinden is met tekeningen van scripts. Daarnaast staan er allerlei filmkostuums tentoongesteld.

Het meest sprookjesachtige is de hal waar je doorheen loopt. Een hal waar op de vloer en op een gedeelte van de wand scenes worden afgespeeld uit de films die in Cinecittà zijn opgenomen.Rome-Fellini-museum-cinecitta

Cinecittà
Via Tuscolana 1055, Rome

Openingstijden: alle dagen, behalve op dinsdag, van 10.00-16.30 uur
Openbaar vervoer: de één na laatste halte op metrolijn a richting Anagnina stopt direct voor de toegangspoort van Cinecittà. 

(De serie Roma Amor, liefdesverhalen in Rome, is een bijdrage van Jolie Jacobs) 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels