sint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomeVaticaanColosseum-rome

Porta Portese in Rome

Elke zondagmorgen is het dringen op de vlooienmarkt bij de Porta Portese in Rome. Vanaf de gelijknamige poort in de wijk Porta Portese vind je bijna twee kilometer aan kraampjes vol met koopjes. Op de ‘grootste rommelmarkt van Europa’ is eigenlijk alles te koop, van vintage kleding, schoenen en tassen tot keukenartikelen en antiek.

Rome_porta-portese-markt

Goedemorgen!
Wie in de buurt van de markt woont, wordt er door het geluid van de metalen buizen direct aan herinnerd dat het zondag is. Al vroeg in de ochtend worden de holle palen van de marktkramen namelijk in elkaar geschoven. De spullen, in witte bestelbusjes, worden uit bananendozen gehaald en op het fietspad neergezet. Vanaf zeven uur komen de eerste koopjeszoekers rondsnuffelen, maar een paar uur later wordt het pas echt druk. De markt is een geliefde plek voor zowel Romeinen als toeristen, die worden toegesproken door de marktkooplui:  “Bella roba, bella roba, solo oggi 1 euro!”  Het klopt: je kunt er zeker mooie spullen vinden – en soms inderdaad voor slechts één euro...

Rome_porta-portese-markt

Of het je nu te doen is om antiek, brocante of vintage kleding, wie echt wat moois wil scoren kan er maar beter vroeg bij zijn: bij het krieken van de dag heb je nog alle keuze! Gewoon even de sfeer van de markt proeven en lekker slenteren langs de authentieke kraampjes – afgewisseld met de meer toeristische stands van de afgelopen jaren – kan natuurlijk ook.

Zuivere koffie is het lang niet allemaal - getuige ook de Romeinse uitdrukking ‘Alles waar je in Rome van bent beroofd, kun je op Porta Portese weer terugkopen..’ Ook de markt zelf is een geliefd doelwit voor zakkenrollers; houd je portemonnee dus goed in de gaten!

Rome_porta-portese

Vakmanschap
Arturo staat al jaren op de markt. Hij heeft een zaak die artikelen van leer maakt, zoals kettinkjes, portemonnees en oorbellen. Het hoedje dat hij draagt, heeft hij misschien wel bij zijn overbuurman gekocht. Terwijl zijn assistent het tentzeil van de kraam wat optrekt tegen de zon, graveert hij zelf een naam op een reepje leer. Zijn klant heeft zojuist een verzoek gedaan en bekijkt met bewondering het werk van de vakman. Die houdt nauwgezet met zijn duim en wijsvinger het armbandje vast, dat binnenkort de hand van een vierjarig meisje zal sieren. Als je de markt eens bezoekt, zou je Arturo en zijn zaak zomaar tegen kunnen komen, tussen een Peruviaan en een hoedenverkoper in.

Rome_porta-portese

Geschiedenis en actualiteit
De markt is eigenlijk vernoemd naar de Porta Portuensis, een van de toegangspoorten van Rome uit de vijfde eeuw na Christus. De huidige poort is pas gebouwd in 1644 in opdracht van paus Urbanus VIII Barberini. Na zijn dood werd hij ingewijd door paus Innocentius X Pamphilj, bekend van onder andere de adembenemende kunstcollectie in Palazzo Doria Pamphilj. Het is het wapen van laatstgenoemde dat de poort tegenwoordig siert.

Rome_porta-portese-markt

Leuke feitjes: De markt van Porta Portese figureert ook in enkele bekende Italiaanse klassiekers als Ladri di Biciclette en I Soliti Ignoti. ‘Porta Portese’ is tevens de naam van een vermaard krantje, zowel gedrukt als online, waarop men gratis advertenties kan plaatsen.

Via Portuense, Rome
(met o.a. ingangen bij Piazza di Porta Portese en Piazza Ippolito Nievo)
Iedere zondag van 7.00 tot 14.00 uur

Rome_porta-portese-markt

Faenas Sunday Market
Een vlooienmarkt met een heel eigen karakter, dat is de wekelijkse Faenas Sunday Market op het terras van Faenas Café, aan de Via Portuense 47 in Rome. Eigenlijk is het dus onderdeel van de markt van Porta Portese, maar toch verdient deze markt een aparte vermelding. Lokale handwerklieden en kunstenaars tonen op de kraampje van de Faenas Sunday Market hun mooiste creaties, die je vaak voor een schijntje op de kop kunt tikken. Na het shoppen kun je hier meteen even bijkomen met een drankje.

Foto’s en tekst: Tessa Vrijmoed

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels