kerst sint-pitersplein romeRomesint-pietersplein-romeColosseum-romecolosseum-romeVaticaan

Markt Campo de'Fiori

Campo de’ Fiori is misschien wel het bekendste marktplein van Rome. Al eeuwenlang wordt er elke dag op het plein een kleurrijke markt gehouden, met verse groente en fruit, kruiden, olijfolie en toeristische souvenirs.

markt-campo de'fiori.jpgEen bezoek aan deze markt is eigenlijk een verplicht onderdeel van je verblijf in Rome – al is het maar voor de energie waarmee de marktmannen en –vrouwen hun waar aanprijzen.

Geschiedenis
Campo de’ Fiori, met het standbeeld van Giordano Bruno in het midden, is geen bloemenmarkt, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Letterlijk betekent Campo de’ Fiori zoveel als ‘bloemenveld’. Die benaming heeft meer te maken met de geschiedenis van het plein dan de koopwaar die je er vindt. Toen de grote markt van Rome in 1869 van Piazza Navona naar het Campo de’ Fiori verhuisde, was daar op dat moment niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en vergeet-mij-nietjes. Dat het plein campo en nooit piazza is gaan heten, heeft het dus te danken aan dat bloemenveld.

Restaurants
Door de verhuizing van de markt naar het Campo de’ Fiori werd de hele buurt op slag een centrum van handel en bedrijvigheid. Tegenwoordig vind je aan en rond Campo de’ Fiori eindeloos veel wijnbars, bakkers en restaurantjes en in het verleden was dat niet anders. Het campo ligt immers aan de route die in Rome via de Engelenbrug naar de Sint-Pieter loopt en die in de loop der geschiedenis werd bewandeld door een nooit aflatende stroom aan mogelijke gasten: de pelgrims.

De pelgrims hebben inmiddels plaatsgemaakt voor toeristen en de prijzen die je op de dagelijkse markt moet betalen voor groente, fruit en andere levensmiddelen zijn behoorlijk gestegen. Toch zijn niet alleen de toeristen, maar ook de buurtbewoners en buurtrestaurants bereid wat meer te betalen om de markt van Campo de’ Fiori in stand te houden. Veel restaurantjes in de buurt doen hier hun inkopen, dus als je ’s avonds terugkomt proef je nog steeds de smaken van de markt.

Prostitutie en brandstapel
Op en bij het plein word je herinnerd aan twee andere 'functies' van het Campo de'Fiori in het roerige verlden van Rome. In een steegje aan het plein, de Vicolo del Gallo, vind je op de nummers 11 tot en met 14 Locanda della Vacca, vanaf eind 15e eeuw een beroemde herberg in Rome. De herberg werd gerund door Vannozza Cattanei, minnares van paus Alexander VI, Rodrigo Borgia, en moeder van Cesare, Lucrezia, Juan en Gioffre Borgia. Vannozza, een voormalig courtisane, bewoog zich in hoge kringen. Bezoekers uit deze kringen kwamen graag langs bij Locanda della Vacca, niet in de laatste plaats vanwege de prostituees die Vannozza haar hooggeplaatste gasten aanbood.

Tijdens de 15e en 16e eeuw werd het plein ook gebruikt als plaats om doodvonnissen te voltrekken. Op verschillende prenten uit het verleden zie je nog duidelijk een galg staan op Campo de’ Fiori, aan de kant van Palazzo Orsini Righetti. Tegenwoordig kun je nog steeds zien waar de brandstapel werd opgericht op het plein. Op die plek werd namelijk in 1889 een standbeeld van de filosoof Giordano Bruno onthuld, die hier op 17 februari 1600 als ketter werd verbrand.

Rome_markt-campo_de_fiori

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
01-06-2015

Danique | wanneer is deze markt?Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels