Vaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-romecolosseum-rome

Kattenforum in Rome

Midden in het drukke centrum van Rome sluipen tientallen katten door de tempelresten van de Area Sacra dell'Argentina. Onverstoorbaar genieten ze op een afgebroken zuil of tempelfries van het Romeinse zonnetje.

De zwerfkatten hebben deze plek niet zomaar uitgekozen. Silvia en Lea, twee Romeinse dames die erg van katten houden, besloten dat het toch wel heel zielig was, al die zwerfkatten in de stad die door iedereen werden weggejaagd en nauwelijks genoeg eten konden vinden.

In 1994 richtten ze daarom de Torre Argentina kattenopvang op. Aan de zijkant van het grote tempelterrein aan Largo diTorre Argentina richtten ze een thuis in voor de zieke en verwaarloosde Romeinse zwerfkatjes. Elke kat heeft er een eigen mandje, kussen of ander plekje en alle katten krijgen elke dag lekker te eten. Aan lichaamsbeweging ook geen gebrek: ze hebben het hele opgravingsterrein om lekker te ravotten en te luieren.

's Middags kun je de kattenopvang ook bezoeken. Vrijwilligers laten zien waar de katten slapen en je kunt er allerlei kattensouvenires kopen waarmee je het werk van de kattenverzorgsters steunt.

Tempels
Op het terrein aan Lago di Torre Argentina zijn de resten van vier tempels blootgelegd, alle vier daterend uit de tijd van de Romeinse republiek. Te zien zijn de resten van een Tempel van Juturna (Tempel A, waarschijnlijk de tempel die Gaius Lutatius Catullus liet bouwen na zijn militaire overwinningen op de Carthagers in 241 v.Chr.), een Tempel die Aedes Fortunae Huiusce Dei wordt genoemd (Tempel B, ‘van het Geluk van deze Dag’, een ronde tempel gebouwd in opdracht van Quintus Lutatius Catullus in 101 v.Chr.).

Een Tempel van Feronia (Tempel C, de oudste van alle tempels, daterend uit de vierde of derde eeuw v.Chr., gewijd aan een oude Italische godheid genaamd Feronia) en een Tempel van de Laren (Tempel D, de grootste tempel, waarvan het oudste deel dateert uit het begin van de tweede eeuw v.Chr., maar met nieuwere delen die uit de periode van de late republiek stammen).

De resten van grote zuilen die je naast de Tempel van Juturna kunt zien behoorden toe aan een grote porticus, het Hecatostylum of de ‘Porticus van de 100 zuilen’ (alhoewel de officiële naam Porticus Lentulorum was, naar de familie die verantwoordelijk was voor de bouw: de Lentuli). De grote blokken tufsteen die zichtbaar zijn achter de Tempel van Feronia zijn geďnterpreteerd als de resten van de ‘Curia van Pompeius’, het gebouw waar tijdelijk senaatszittingen konden worden gehouden en tevens de plek waar Julius Caesar zou zijn vermoord op 15 maart van het jaar 44 v.Chr. Op deze plek is ook een gigantisch beeld van Pompeius gevonden, dat nu wordt bewaard in Palazzo Spada.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels