Colosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-romeRomekerst sint-pitersplein romeVaticaan

Een heel oud stripverhaal in Rome

Wist je dat†er in Rome een heel oud†stripverhaal te vinden is? Het verhaal bestaat uit meer dan 2500 verschillende†figuren, die allemaal uit marmer zijn gehouwen.

Rome_Zuil_van_Trajanus-rome.jpgDe strip is afgebeeld op de Zuil van Trajanus,†een bijna 30 meter hoge zuil die op het gelijknamige†forum†staat. De zuil werd gebouwd om de overwinning van keizer Trajanus op het opstandige Dacie (het huidige Roemenie) te vieren. Volgens het Latijnse opschrift dat op de zuil is te lezen,†diende†de zuil†ook om de hoogte aan te geven van de heuvel die voor de aanleg van het Forum van Trajanus was afgegraven.

Het stripverhaal rolt als het ware om de zuil heen. Als je alle figuren goed zou kunnen zien, zou je de oorlog die Trajanus tegen Dacie voerde stap voor stap kunnen volgen. Althans, de oorlog zoals Trajanus zich die graag herinnerde. Uiteraard zijn er alleen scenes afgebeeld die voor de Romeinen het meest belangrijk waren; je ziet dus vooral gewonnen veldslagen,†gesneuvelde†Daciers en onoverwinnelijke Romeinen. Keizer Trajanus komt maar liefst 60 keer voor in het hele verhaal, maar nooit tijdens een gevecht.

De zuil is waarschijnlijk ook gebouwd als grafmonument voor keizer Trajanus. Als we de Romeinen moeten geloven, wordt hier nog steeds zijn as bewaard.

Oorspronkelijk stond de zuil tussen twee grote bibliotheken. Vanaf de eerste verdieping kon je de reliŽfs, die toen in allerlei vrolijke kleuren beschilderd waren, goed bekijken. Als je het hele stripverhaal nu goed wil bekijken, zit er niets anders op dan een verrekijker mee te nemen...

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels