Forum Romanum
Het Forum Romanum was ooit het kloppend hart van Rome en het het Romeinse Rijk, hier gebeurde alles! Tijdens een wandeling over het Forum Romanum komt de oude stad Rome dan ook voor je ogen tot leven...
Een van de meest beroemde straten van het oude Rome was de Via Sacra, de Heilige Weg. De Via Sacra liep grofweg tussen het Colosseum en het Capitool en is deels nog altijd te volgen en bewandelen, als de hoofdweg die het Forum Romanum doorkruist. Het Forum Romanum werd door de Romeinen aangelegd in de vallei tussen twee van de oudste heuvels van Rome: de Palatijn en het Capitool.
Het Forum Romanum was bijna duizend jaar lang het hart van het Romeinse Rijk. Vandaag de dag resteert van het eens zo machtige ensemble van majestueuze gebouwen niet meer dan hopen oude steen. Toch biedende overgebleven ruďnes een omgeving waarin de glorie van het oude Rome nog steeds te bespeuren valt.
Tip van de redactie van Rome-Nu: Bestel online je ticket voor het Forum Romanum en het Colosseum en ontloop de lange wachtrijen!
Bestel hier je ticket voor het Forum Romanum en het Colosseum
Rondleiding Colosseum en Forum Romanum
Je kunt ook een wandeltour maken door het Forum Romanum en het Colosseum onder leiding van een Nederlandstalige gids. De prijs voor deze tour is inclusief een snelle toegang, waarbij je de wachtrijen bij de kassa ontloopt, en de rondleiding en uitleg (in het Nederlands) van een ervaren lokale gids.
Bestel hier tickets voor de rondleiding door het Forum Romanum en Colosseum
Geschiedenis
Deze plaats kent meer dan 3000 jaar geschiedenis en in die 3000 jaar zijn de monumenten die hier eens stonden gebouwd, herbouwd, verplaatst, verwoest, aangepast, geplunderd of aan hun lot overgelaten om te vervallen tot droefgeestige ruďnes. Er zijn helaas maar weinig bouwwerken waaraan de oorspronkelijke omvang of inrichting valt af te lezen. Wanneer je echter beseft dat je in de voetstappen loopt van Julius Caesar, Nero, Caligula en andere bekende namen uit de Oudheid, komen de stenen meer en meer tot leven.
Het Forum was oorspronkelijk niet het hart van Rome, die eer ging waarschijnlijk naar een versterkt gehucht op de makkelijker te verdedigen Capitolino-heuvel in het noordwesten. Het toekomstig knooppunt van het Romeinse Rijk begon zijn geschiedenis als de Velabrum; een moerassige inham van de Tiber tussen de heuvels Capitool (Capitolino) en Palatijn (Palatino). Daar werd de tweeling Romulus en Remus door de wolvin gevonden en gevoed; daar stichtte Romulus in 753 voor Christus Rome.
In de ijzertijd diende het gebied waarschijnlijk als een begraafplaats voor dorpelingen van de omringende heuvels; later als ontmoetingsplaats, gemeenschappelijk land en zelfs als vuilnisbelt. In deze periode kreeg het Forum wellicht ook zijn naam. Forum betekent immers 'voorbij' of 'buiten de muren'.
Drooglegging
Rome groeide echter steeds harder en het gebied van het forum werd in de 1e eeuw voor Christus drooggelegd door de Cloaca Maxima (Grote Drooglegging). Nu werden er niet alleen huizen en winkels gebouwd, maar ook tempels, pleinen, basilica’s en belangrijke staatsgebouwen. De grootste gebouwen waren de basilica’s, waar recht werd gesproken. Volgens de toneelschrijver Plautus krioelde het gebied van 'advocaten en hun partijen, bankiers en makelaars, winkeliers, hoeren en gespuis dat om een fooi van de rijken vroeg'.
De opeenvolgende keizers, consuls en andere prominenten wedijverden met elkaar om steeds imposantere gedenktekens voor hun militaire en politieke overwinningen achter te laten. Deze bloei duurde voort tot circa de 2e eeuw, toen een tekort aan ruimte leidde tot uitbreiding van de fora op de Palatino en de Fori Imperali. Behalve keizerlijke fora richtten keizers ook triomfbogen op voor zichzelf. Niets was te gek of te groot!
Opgravingen
Na de val van Rome raakte het Forum snel in verval. Veel van de monumenten stortten in en een deel van de stenen werd hergebruikt voor de bouw van middeleeuwse kerken en paleizen. Tegen de 16e eeuw was het Forum weinig meer dan een verwilderd weiland vol grazende koeien. De opgravingen begonnen in 1803, maar zijn nog steeds niet geheel voltooid. Hier en daar zie je nog steeds archeologen aan het werk en als je regelmatig over het Forum wandelt zie je steeds nieuwe stukken van tempels, gebouwen en winkels herrijzen.
Tempel van Venus en Roma
In november 2010 is de tempel van Venus en Roma op het Forum Romanum, de grootste tempel uit de klassieke oudheid, na een twintig jaar durende restauratie eindelijk weer open voor het publiek. De ingang vind je links van de Boog van Titus, als je met je gezicht naar het Colosseum staat). Een groot deel is echter, vanwege de kwetsbare staat van het monument, gesloten voor publiek en alleen van een afstandje zichtbaar.
De tempel is gewijd aan Venus, de godin van de liefde, en Roma, de godin van de stad Rome, en werd gebouwd op de resten van de villa van keizer Nero (54-68), tijdens de regeringsperiode van keizer Hadrianus (117-138). In 135 werd de nieuwe tempel, bestaande uit een hoofdgebouw dat werd omringd door tientallen zuilen, door Hadrianus zelf ingewijd. In de tempel stonden twee reusachtige beelden van Venus en Roma. Venus richtte haar blik naar het Colosseum, terwijl Roma in de richting van het Forum Romanum keek, het centrum van het openbare leven in het oude Rome.
Santa Maria Antiqua
Sinds maart 2016 is de Santa Maria Antiqua, een van de oudste kerken op het Forum Romanum, na een restauratie van 12 jaar weer geopend voor het publiek. De kerk ligt vlak bij de tempel van Castor en Pollux, aan de voet van de noordelijke helling van de Palatijn en wordt dankzij de prachtige en goed bewaard gebleven fresco's uit de 8e eeuw, ook wel ‘de Sixtijnse Kapel van de middeleeuwen’ genoemd.
Het gebouw waarin de Santa Maria Antiqua zich bevindt, werd reeds gesticht in 342. Twee eeuwen later, in de zesde eeuw, werd de kerk door Griekse monniken die zich in Rome bevonden, voorzien van de eerste schitterende fresco’s. Hun werk kreeg navolging onder het pausdom van Johannes VII (705-707), Zacharias (741-752) en Paulus I (757-767). Johannes VII maakte de Santa Maria Antiqua zelfs tot zijn persoonlijke kapel. Onder elk van deze drie pausen werd de kerk een beetje mooier.
Fresco's
Dat we dit nu kunnen zien is te danken aan een aardbeving die Rome trof in 847. Hierbij werd de Santa Maria Antiqua zo goed als volledig onder het puin bedolven. Eeuwenlang werden de door Griekse monniken gemaakte fresco’s bedekt door een dikke laag aarde. Tijdens de dertiende eeuw, werd boven op de Santa Maria Antiqua de Santa Maria Liberatrice gebouwd. Pas begin twintigste eeuw werd er een deel van de Santa Maria Antiqua opgegraven, waarbij de Santa Maria in Liberatrice werd afgebroken. Daarbij bleek een groot deel van de fresco's nog in redelijk goede staat. De fresco’s zijn niet bedekt onder een nieuwe pleisterlaag, onder nieuwe fresco’s of verwijderd.
Dankzij het restauratie-werk van een team van archeologen in de afgelopen 12 jaar stralen de fresco’s nu weer zoals ze in de achtste eeuw te zien waren. Op de fresco's zie je tal van oosterse en Bijbelse heiligen: apostelen, evangelisten, martelaren, engelen, pausen. Ook zijn er allerlei Bijbelse verhalen afgebeeld, zoals het verhaal van Jacob, de vlucht van Jozef uit Egypte, David en Goliath en de aanbidding der wijzen. De meeste fresco’s hebben een iconische stijl, een bekende en geliefde stijl bij de Griekse monniken die de fresco’s maakten.
Tijdens de restauratie konden de fresco’s vrij makkelijk in de tijd geplaatst worden, aangezien zowel paus Zacharias als de pausen Paulus en Adrianus zijn afgebeeld tijdens hun leven. De fresco’s in de Cappella di Teodoto (de linker zijkapel) zijn het best bewaard gebleven. Hier zie je onder meer een fresco met Christus aan het kruis, nog levend en gekleed in een blauw gewaad. In de kerk is ook de sarcofaag uit ca. 275 te zien die in 1901 werd gevonden, versierd met afbeeldingen van symbolische en Bijbelse figuren.
Zie ook: Huis van de Vestaalse Maagden
Foto's Dennis Faro