Vaticaansint-pietersplein-romecolosseum-romeRomeColosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Thermen van Caracalla bij Rome

In het oude Rome kon je op bijna elke straathoek wel een badhuis vinden. De Thermen van Caracalla bij Rome was in die tijd een van de grootste kuuroorden van het Romeinse Rijk, met enorme badhuizen en sauna's. Tegenwoordig weerklinken hier 's zomers de mooiste Italiaanse opera's. wie een indruk wil krijgen van de sfeer en afmetingen van een Romeins thermencomplex, kan de ruïnes van de badhuizen van Caracalla (bij het Circus Maximus) of Diocletianus (in de buurt van Stazione Termini/Piazza della Repubblica) bezoeken.

De ruïnes van de Thermen van Caracalla zijn een indrukwekkend schouwspel. Het reusachtige badhuis werd gebouwd in opdracht van keizer Septimius Severus en zijn zoon Caracalla, die heersten over het Romeinse rijk in de periode tussen 193 en 217. Dat deden ze overigens niet alleen voor zichzelf. Romeinse badhuizen waren publieke gebouwen en badderen was in het oude Rome een even publieke als sociaal/maatschappelijke aangelegenheid.

Rome_Caracalla_thermen

Het terrein van de thermen is enorm: meer dan 1500 mensen konden tegelijkertijd een bezoek brengen aan het thermencomplex. Ze werden ongeveer 300 jaar gebruikt - tot de leidingen werden vernield door Goten die de stad binnenvielen.

Tip van de redactie van Rome-Nu: Bestel tickets voor de Thermen van Caracalla van tevoren online! Hiermee heb je ook toegang tot de tombe van Cecilia Metella en Quintili's Villa.

Bestel hier je ticket voor de Thermen van Caracalla

Baden
Net als in alle Romeinse badhuizen waren de drie voornaamste ruimtes in het complex het frigidarium (met een koud bad), het tepidarium (met verwarmde vloer en muren) en het caldarium (met warmwaterbaden). Maar je vond in de Thermen van Caracalla ook een lekker zwembad in de open lucht (natatio) en kleine plonsbadjes her en der.

Rome_thermen-caracalla

Fitness
Nieuw in dit thermencomplex, en typisch voor de late keizertijd, was dat deze ruimtes werden geflankeerd door een soort ‘fitnessruimtes’(palaestra), plekken waar men aan sport, gymnastiek en krachttraining kon doen en massages kon geven. En dat was nog niet alles: in het reusachtige complex kon je ook bibliotheken, ontmoetingszalen, feestzalen en uitgestrekte groene tuinen vinden.De thermen werden in 217 door keizer Caracalla voltooid. Ze werden vanaf die tijd ongeveer 300 jaar gebruikt - tot de leidingen werden vernield door Goten die de stad binnenvielen.

Lees ook het artikel over de '4D-Virtual Reality Tour door de Thermen van Caracalla'.

Tombe van Cecilia Metella
Cecilia Metella was de dochter van Quintus Metellus Creticus. Over het leven van Cecilia Metella is verder niets bekend. Ze is pas beroemd geworden na haar dood door haar grafmonument. De enorme tombe van Cecilia Metella langs de Via Appia, is in meerdere opzichten intrigerend. Een enorm mausoleum voor een vrouw, dat is in het oude Rome een unicum. Wie was ze? Welke functie bekleedde ze? Waarom was ze zo belangrijk dat haar laatste rustplaats een grafmonument met een diameter van ongeveer dertig meter moest worden?

De streek rond haar graf heeft eeuwenlang bekend gestaan als ‘Capo di Bove’ dat betekent ‘kop van een stier’. Aan de bovenrand van haar graf was namelijk een klassiek fries van stierenkoppen te zien.

Rome_Caracalla-thermen

Villa Quintili
De Villa van de Quintili is een antieke villa aan de Via Appia bij Rome. Quintili’s Villa was de grootste en meest luxueze residentie van het Romeinse ‘Suburbium’. Vroeger heeft hier keizer Commodus gewoond, hij hield namelijk van het leven op het platteland. Het monumentale complex staat op het platteland en biedt een prachtig uitzicht dat al vele beroemde kunstenaars door de tijd heen heeft geïnspireerd.

Rome_thermen-Caracalla

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels