colosseum-romeRomesint-pietersplein-romeVaticaankerst sint-pitersplein romeColosseum-rome

Il Vittoriano

Dit gigantische monument ter nagedachtenis aan Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italie, staat in Rome ook wel bekend als 'suikertaart' of 'typemachine'.

Rome_Vittoriano

Il Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911 - als gedenkteken voor de eenwording van ItaliŽ en de eerste koning van het land. Het is tevens de plek van het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland. In het gebouw is het Museo del Risorgimento gevestigd, waar het verhaal van de Italiaanse eenwording tot leven wordt gebracht. Dit museum is gratis toegankelijk.

Aangezien de Romeinen niet erg blij waren met het ontwerp van het gebouw, noemen ze het vaak spottend de typemachine of de bruidstaart, vanwege de enorme marmeren terrassen. Over de vraag of het gebouw in het oude centrum van Rome past, kun je urenlang twisten - zeker is wel dat het voor bezoekers een perfect herkenningspunt is, zeker als je de stad eerst vanaf het dak hebt aanschouwd!

Rome_Vittoriano

Uitzicht
Vanaf het terras op het dak van Il Vittoriano heb je een prachtig uitzicht op Rome! Je bereikt het terras op 80 meter hoogte met een lift in het Museo del Risorgimento of door het beklimmen van 196 treden die vanaf de zuilengalerij omhoog voeren. Het terras is geopend tot ongeveer 18.00 uur ('s zomers iets langer). Vanaf het terras heb je ook mooi zicht op de bronzen strijdwagens (quadrigaís) die je vanaf veel verschillende plekken in Rome kunt zien.

Rome_Vittoriano

Elke Italiaanse regio heeft een eigen beeld heeft op Il Vitorriano. Althans, alle 17 Italiaanse regioís die ten tijde van de bouw van het Vittoriano bestonden. Je vindt deze regionale beelden, allemaal gemaakt door een beeldhouwer uit de betreffende regio, in de kroonlijst van de bovenste zuilengalerij. Ook veertien grote steden van het verenigde ItaliŽ zijn op het monument terug te vinden. Deze zijn niet gemaakt door beeldhouwers uit deze steden, maar allemaal van de hand van Eugenio Maccagnani. Je vindt de steden op het voetstuk van het paard van Victor Emanuel.

Il Vittoriano
Piazza Venezia, Rome

Rome_Vittoriano

Rome_Vittoriano

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels