Romecolosseum-romeVaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-rome

Ara Pacis, het Vredesaltaar

De Ara Pacis, oftewel het Vredesaltaar, is een van de modernste gebouwen in de oude stad, hoewel het Altaar van de Vrede al in Rome staat sinds het er in het jaar 9 voor Christus door keizer Augustus werd neergezet. Het altaar is vooral een lofzang op de vrede en welvaart die Augustus Rome had gebracht.

Het tot in het kleinste detail uitgevoerde altaar, met talrijke gebeeldhouwde voorstellingen, gemaakt van het beste witte marmer uit de groeves bij Carrara (waarmee Michelangelo ook zijn beroemdste beelden maakte), is zelf dan ook niet zo modern. Het is het onderkomen van het altaar dat de naam modern met het altaar heeft verbonden. Verantwoordelijke hiervoor is de Amerikaanse architect Richard Meier, die er een constructie van glas, staal en travertijn omheen bouwde.

Rome_Ara_Pacis_Rom.jpg

De Romeinen waren hier niet onverdeeld blij mee, zo’n modern bouwwerk in 'hun' historische stad. Berlusconi noemde het ooit een 'una mostruositŕ’, een monsterlijk ding, terwijl de echte tegenstanders nog altijd spreken over 'het benzinestation’. Meiers constructie zorgt er echter in elk geval voor dat het Vredesaltaar niet wordt blootgesteld aan de elementen maar mooi in het licht staat, zodat je het tot in de kleinste details kunt bewonderen.

Rome_Ara_pacis_Exterior.jpg

Buiten, aan de kant van het Mausoleum van Augustus, is de tekst van de 'Handelingen van de vergoddelijkte Augustus’ (res gestae divi Augusti) in de muur van het bouwwerk gegraveerd. Leuk voor leerlingen Latijn, om te kijken welke woorden ze herkennen!

Ara Pacis in kleur
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was'), van 14 oktober 2016 tot 25 oktober 2019, kun je het vredesaltaar van keizer Augustus bekijken in de kleuren die het ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde digitale techniek zorgt ervoor dat je een stap terug in de tijd kunt doen. 
Rome_Ara-Pacis-Augustae

L'Ara com'era

De Ara Pacis zoals het vredesaltaar er vroeger moeten hebben uitgezien.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
15-06-2012

es | Wat een móói artikel .... !Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels