Colosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomeVaticaan

Spaanse Trappen in Rome

De Spaanse Trappen, de beroemdste trappen ter wereld, worden in het voorjaar bedolven onder de paarse azalea's. De ideale plek om even te genieten van 'la dolce vita' in Rome!

De eigenlijke naam van de Spaanse Trappen is de Scalinata della Trinita dei Monti, zo genoemd naar de witte kerk die boven aan de trappen over Rome uitkijkt. Maar niemand die de trappen onder deze naam kent; zowel door Romeinen als door toeristen worden ze de Spaanse Trappen genoemd. Het plein en de trappen hebben hun naam te danken aan het Palazzo di Spagna, in de 17e eeuw gebouwd als Spaanse ambassade van de Heilige Stoel. Eerder stond een deel van het plein bekend als de Platea Trinitatis, hetgeen eveneens naar de kerk aan de top van de trappen verwijst. De Spaanse Trappen tellen 135 treden.

In de hoogtijdagen van de Grand Tour in de 18e eeuw maakten vele bezoekers dit gebied tot hun thuis. Met name de Engelsen waren gepassioneerde bewonderaars, zozeer dat de wijk zelfs bekend kwam te staan als het Engelse getto. Nog steeds vind je er een duidelijke erfenis van de Britse cultuur, in bijvoorbeeld het Keats-Shelley Memorial House of de Babington's Tea Room. De Spaanse Trappen zijn ook geregeld blikvanger in films. De bekendste is Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck, maar bijvoorbeeld ook in de films The Talented Mr. Ripley, When in Rome en To Rome with Love en in een aflevering van de serie Everybody Loves Raymond komen de Trappen voor.

Rome_spanish-steps-84181.jpg

Renovatie
In 2015 werden de Spaanse Trappen gesloten voor een grote renovatie en schoonmaak. Na een jaar werden werden de trappen in september 2016 feestelijk opnieuw geopend. Juwelenbedrijf Bvulgari bekostigde de 1,5 miljoen euro kostende opknapbeurt. Bulgari eist wel dat de Romeinse polite strenger optreedt tegen toeristen die gaan zitten eten en drinken op de treden van het monument.

Fontein

Aan de voet van de Spaanse Trappen staat de kleine Fontana della Barcaccia, oftewel de fontein van de verrotte (of waardeloze) boot. Waarom hij zo heet, zie je direct: het is een halfgezonken boot met traag stromend water over de flanken. De geringe waterstraal en niet zo spectaculaire aanblik is het gevolg van de lage waterdruk van het Aqua Vergine-aquaduct waar het water uit afkomstig is.

Het barokke ontwerp was waarschijnlijk een gezamenlijk ontwerp van Pietro Bernini en zijn beroemdere zoon Gian Lorenzo Bernini. De opdracht voor de fontein werd in 1629 gegeven door paus Urbanus VIII, telg uit de Barberini-familie. De zon en de bij, symbolen van de familie, zijn dan ook duidelijk te zien. In 2015 brachtten Feyenoord-fans flinke schade toe aan de fontein, tot grote verontwaardiging van de Romeinen.

Het Piazza di Spagna staat bekend als een van Romes meest fantastische openluchtsalons. Het is een zeer levendig plein, dat op elk uur van de dag en de nacht als een magneet op zowel Romeinen als toeristen werkt. Hier valt altijd wel iets te beleven!

Obelisk
Als je de Spaanse Trappen beklimt, kom je uit op Piazza Trinitą dei Monti, een pleintje dat vernoemd is naar de kerk die eraan ligt. Hier staat ook een obelisk vol Egyptische hiėrogliefen. Je kijkt naar de obelisco sallustiano, de ‘Sallustiaanse obelisk’ die sinds 1789 boven de Spaanse Trappen uit torent. Anders dan sommige andere, met hiėrogliefen bedekte obelisken in Rome, is dit geen millennia oud monument uit Egypte. Het is een exacte kopie van een Egyptische obelisk, die al in de Romeinse tijd werd gemaakt. De tekst werd letterlijk overgenomen van de obelisk die je tegenwoordig op Piazza del Popolo kunt vinden.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Roma in a time lapse

La grande bellezza - Roma in a timelapse. Mooie timelapse van Rome.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels