Romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeColosseum-romekerst sint-pitersplein rome

Sixtijnse Kapel

Ruim vier jaar werkte Michelangelo aan het plafond van de Sixtijnse Kapel, dat met recht zijn mooiste werk ooit kan worden genoemd. De schitterende schilderingen bezorgen je pijn in je nek - zo lang sta je omhoog te turen om alle details in je op te nemen en Michelangelo’s creaties op je in te laten werken. Een must see tijdens je bezoek aan Rome!

Het plafond van de Sixtijnse Kapel zorgt gegarandeerd voor een stijve nek. Michelangelo schilderde er zoveel verschillende figuren en voorstellingen op dat je uren kunt blijven kijken zonder je te gaan vervelen.

Oorspronkelijk wilde Michelangelo het plafond beschilderen met de twaalf apostelen. Hij was al begonnen toen hij besloot dat dit toch niet het juiste idee was. Michelangelo was geen man van half werk; hij liet dus alles weghalen en begon gewoon opnieuw - dit keer met verhalen uit het Oude Testament.

Rome_Sixtijnse_kapel_1.jpg

Waarschijnlijk heeft hij eerst de verst van het altaar verwijderde scène geschilderd, De dronkenschap van Noach. Dit is nog te zien aan de kleine figuren die het fresco bevolken. Toen Michelangelo merkte dat hij zo niet echt opschoot, terwijl de paus hem vaak letterlijk in zijn nek hijgde, besloot hij de figuren dan maar wat groter te gaan schilderen. De grootste figuren hebben wel vier keer de omvang van een volwassen mens!

Tickets en Skip the line
TIP:
Als je de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel wil bezoeken, bestel dan je ticket(s) vooraf online - dan vermijd je de lange wachtrijen en je krijgt bovendien korting! En neem een spiegeltje mee. Zo kun je het plafond goed bestuderen zonder dat je last krijgt van een stijve nek..

Bestel hier tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

Adam
In totaal heeft Michelangelo 380 verschillende figuren geschilderd, geen eenvoudige klus voor een beeldhouwer. Het beroemdste tafereel is de scène waarop Adam met uitgestrekte hand naar de vinger van God reikt. De handen die nu te zien zijn, zijn overigens naar alle waarschijnlijkheid niet door Michelangelo zelf geschilderd. Een aantal jaren nadat Michelangelo het plafond had voltooid, viel namelijk een stuk van het pleisterwerk naar beneden - helemaal aan gruzelementen. Het verhaal gaat dat het gevallen gedeelte juist het stuk met de handen van God en Adam was. De handen die nu te bewonderen zijn zouden dan ook het werk zijn van een kunstenaar uit Modena, Domenico Carnevali geheten, die het in 1564, het jaar waarin Michelangelo is gestorven, heeft geschilderd.

Rome_sixtijnse-kapel

Klus
Het plafond van de Sixtijnse Kapel is schitterend, dat kan niemand betwisten, maar de vraag is of Michelangelo er zelf wel van heeft kunnen genieten. Waarschijnlijk was hij alleen maar opgelucht dat het werk af was. Voor hem was het schilderen van het plafond een helse klus. Vanwege de pose die hij moest aannemen - liggend op een steiger van wel twintig meter hoog - had hij voortdurend last van verkrampte ledematen en vreselijke rugpijn. Bovendien droop de verf vaak over zijn armen en op zijn gezicht. Ook zijn ogen hadden het zwaar te verduren. Naar verluidt kon Michelangelo jarenlang alleen lezen door het document boven zijn hoofd te houden. Als je dan bedenkt dat hij ook nog eens vreselijk slecht betaald werd voor deze bijna bovenmenselijke klus, kun je je misschien wel voorstellen hoe teleurgesteld hij was.

Dat neemt niet weg dat je dit beroemdste plafond ter wereld niet mag missen als je in Rome bent. Ga wel vroeg op pad, want de rijen voor de Vaticaanse Musea (waar de Sixtijnse Kapel deel van uitmaakt) kunnen enorm lang zijn, zeker in de zomermaanden.

Nog een tip van de redactie van Rome-Nu: met de Omnia Card heb je gratis toegang tot een groot aantal attracties in Rome (waaronder de Sint Pieter, de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel) en bovendien gratis openbaar vervoer en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off bus. Lees meer over de Omnia Card.

Bestel hier de OMNIA Card

Of boek een leuke combi-deal! Combineer een bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel met de Hop-on Hop-off bus.

Bestel tickets voor de combi Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Hop-on Hop-off bus

Gerelateerde artikelen: de Sixtijnse Kapel vormt een onderdeel van de Vaticaanse musea,
zie ook: Adembenemende fresco's.

Rome_sixtijnse-kapel

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels