Colosseum-romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-romeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Circus Maximus

Hoewel je bij de aanblik van het Colosseum wellicht anders zou vermoeden, was het Circus Maximus ooit het grootste stadion in het oude Rome. Anders dan in het bekende amfitheater vonden hier geen gladiatorengevechten plaats, maar voornamelijk paardenrennen.

Wie nu over de ruines van het stadion uitkijkt, kan zich nauwelijks voorstellen dat hier tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk maar liefst 250.000 mensen konden zitten - een vierde van de hele bevolking van Rome. Van de marmeren tribunes is echter weinig meer over, en ook beide obelisken (waar de paarden omheen moesten rennen) zijn nu elders in de stad te vinden (om precies te zijn voor de San Giovanni in Laterano en op het Piazza del Popolo).

Rome_Circus_Maximus_-_panorama_view.jpg

Wat rest is een grote oppervlakte vergane glorie, aan de voet van de Palatijn en aan weerszijden geflankeerd door druk verkeer. De laatste wedstrijd in het Circus Maximus werd dan ook lang, lang geleden gehouden; in 549 na Christus, bijna duizend jaar nadat hier de eerste wedstrijden werden gehouden. Toch kun je hier, bijvoorbeeld tijdens een rondje hardlopen, het spektakel nog bijna oproepen - alleen de grootsheid van het geheel al maakt duidelijk hoe belangrijk deze plek in Rome was.

Heropening na renovatie
In november 2016 is Circus Maximus weer heropend nadat archeologen sinds 2008 bijna zeven jaar bezig zijn geweest met opgravingen en renovatie op het terrein. Het Circus Maximus was eigenlijk het grooste winkelcentrum in de oudheid. Het was een voorloper van de moderne voetbalstadions met winkels en restaurants. Circus Maximus was dan ook veel meer dan een plaats voor sportwedstrijden. In de arcaden eromheen konden de bezoekers terecht in winkeltjes, bordelen, restaurants, bars, gokkantoren en toiletten met stromend water.

De 600 meter lange banen waarop de wedstrijden plaatsvonden, zijn niet te missen. Bij die banen werd tijdens de opgravingen ook een beker gevonden, waarop een gouden paard staat getekend. De opgravingen bestaan verder uit een toren waaruit de rennen bekeken werden, een triomfboog (Arch of Titus) en tribunes. De Italiaanse overheid heeft een museum bij de opgravingen gebouwd, waar onder meer de beker, gouden armbandjes en kettingen en duizend opgegraven bronzen munten te bekijken zijn. Voorlopig is nog maar een hoekje van het enorme bouwwerk onderzocht en de komende jaren gaan de opgravingen nog verder. De toegang tot het gerenoveerde Circus Maximus is gratis.

Rome_circus-maximus-164822.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum†

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels