sint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomeVaticaanColosseum-rome

Bocca della Veritą

De Mond van de Waarheid is een antiek, rond putdeksel in het voorportaal van de Romeinse kerk Santa Maria in Cosmedin, vlak bij de Tiber, die al vanaf de late middeleeuwen veel aandacht trekt in Rome.

Rond de steen ontstond namelijk in de tweede helft van de veertiende eeuw een verhaal dat tot de verbeelding spreekt: wie ergens van werd beschuldigd, moest zijn hand in de mond van het eeuwenoude beeld steken en dan de waarheid vertellen. Leugenaars wachtte een gruwelijke straf: hun hand werd afgebeten. Meestal betrof het een van overspel verdachte vrouw die alleen door zich te bedienen van een sluwe list aan mutilatie wist te ontkomen.

Rome_Bocca_della_verit.jpg

Maar ook Alfred Hitchcock deinsde er niet voor terug zijn hand in de muil te steken, evenals Gregory Peck tijdens de opnamen van de film A Roman Holiday. Zijn tegenspeelster, Audrey Hepburn, schrikt hier zichtbaar van - en die schrik is niet gespeeld. Achteraf bleek namelijk dat deze actie van Gregory Peck niet in het script stond; hij wilde gewoon een geintje uithalen.

Rome_Bocca_della_verit_film.jpg

Wil je je hand in de Mond van de Waarheid steken, wees dan wel gewaarschuwd: niet voor de mond zelf, maar ook voor de lange rij toeristen die meestal in het voorportaal te vinden is. Ga ofwel vroeg op pad, of tegen het einde van de middag - of neem een flinke portie geduld mee.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels