Romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaan

Terug in de tijd in een echt Romeins huis

Onder het Palazzo Valentini in Rome komt de geschiedenis letterlijk tot leven! Aan de hand van de resten van een Romeinse domus, huis, die hier zijn gevonden, hebben onderzoekers met behulp van multimediale technieken het huis tot in detail toe weten op te bouwen.

Als bezoeker treedt je letterlijk in de voetsporen van de Romeinen. Je daalt af naar de resten van de domus, die ooit bewoond werd door een rijke Romeinse familie. Aan de hand van de sporen die zij hebben achtergelaten, hebben onderzoekers en wetenschappers het huis van weleer gereconstrueerd. De beschilderde wanden, vloeren met de meest schitterende mozaïeken, eigen thermen, er valt van alles te ontdekken.

Rome_Domus_Romane.jpg

Multimedia
De opgravingen die de afgelopen jaren onder de vloeren van het Palazzo Valentini plaatsvonden, brachten steeds meer resten van een Romeins woonhuis aan het licht. Nu alle werkzaamheden zijn afgerond, kun je het resultaat ervan zien in een waar multimedia spektakel. Je wandelt echt door een Romeinse domus – althans, zo lijkt het dankzij alle licht- en geluidseffecten die de Romeinse tijd onder, boven en naast je tot leven brengen.

Dankzij een driedimensionale reconstructie vol grafische effecten en filmpjes, naar een idee van Paco Lanciani en Piero Angela, wandel je door het ondergrondse complex. De geschiedenis ontvouwt zich letterlijk onder je voeten: je loopt over een glasplaat die beetje bij beetje de schatten die hier zijn teruggevonden onthult. In woord en beeld leer je bijvoorbeeld hoe Romeins metselwerk ontstond, hoe een woonhuis ongeveer was opgebouwd en wat de Romeinen zoal aten.

Het is ongelooflijk te zien hoe de geschiedenis tot leven komt. Je waant je echt even terug in de tijd, zeker als je de warme muur in de thermen voelt of het water van de baden in het frigidarium zachtjes hoort klotsen. Een aanrader voor iedereen die wel eens wil ervaren hoe Rome er vroeger nu echt uitzag!

Rome_Domus_Romane_2.jpg

Domus Romane di Palazzo Valentini
Piazza Foro Traiano 85, Rome

Openingstijden: dagelijks (behalve dinsdag) van 9.30 tot 17.30 uur
Een kaartje kost € 10,00 (€ 8,00 voor kinderen tussen 6 en 25 jaar en 65-plussers) 

Reserveren is aan te raden, zeker voor gezinnen of grotere groepen. Het aantal mensen dat tegelijkertijd naar binnen mag, is vanwege veiligheidsredenen namelijk beperkt. Overigens loop je door het complex onder begeleiding. Het gehele bezoek duurt ruim een uur. 

Rome_domus-romane

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels