sint-pietersplein-romeRomeColosseum-romecolosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Fontana dell'Acqua Paola - de reuze-fontein

Op de Gianicolo, een van de zeven heuvels van Rome, ligt een bijzondere fontein die voor veel Romeinen het symbool van Rome bij uitstek is. Fontana dell’Acqua Paola is de officiële naam, maar die zul je Romeinen niet vaak horen uitspreken. Er Fontanone, zegt men in het dialect van Rome, oftewel Il Fontanone – ‘De Grote Fontein’.

De naam Fontanone dankt de fontein aan het enorme bassin aan de voet van de fontein. Het ontwerp is van Giovanni Fontana, die het met hulp van Carlo Fontana en Flaminio Ponzio wist te realiseren. De fontein is geheel gemaakt van wit marmer en graniet, met drie statige bogen geflankeerd door twee nissen. Vier van de zes zuilen komen van pauselijke grond; ze behoorden toe aan de oude Sint-Pieter.

Rome_Fontana_acqua_Rome.jpg

Borghese
De fontein is vernoemd naar Borghese-paus Paulus V, de opdrachtgever, zoals je kunt zien aan de adelaren en draken die de fontein sieren. Het wapen van de familie Borghese (de draak en de adelaar) met de twee engelen boven de fontein is gebeeldhouwd door Ippolito Buzio.

Rome_Fontana_dell'Acqua_Felice,_statue_of_Moses.jpg

De fontein speelde een belangrijke rol in de openingsscenes van La Grande Bellezza. Wat deze plek extra romantisch maakt, is het uitzicht waar de Fontanone dagelijks van mag genieten. Rome ligt hier letterlijk aan je voeten!

Rome_fontana-acqua-paola

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels