colosseum-romekerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaanColosseum-romeRome

Portus, oude haven en archeologisch natuurpark

Bij Rome zijn sinds 2015 de opgravingen van het antieke havencomplex Portus voor bezoekers opengesteld. De haven werd aangelegd door keizer Augustus en later uitgebreid onder Trajanus.

Keizer Claudius constateerde in de 1e eeuw na Chr. dat Ostia de oude haven van Rome aan de monding van de Tiber, niet langer aan de behoeftes van de zich steeds verder uitbreidende stad kon voldoen. Onder zijn leiding begonnen de Romeinen in 42 na Christus met de bouw van een nieuwe haven, drie kilometer ten noorden van de rivierhaven van Ostia. De haven bestond aanvankelijk uit twee armen die in zee staken en zo een bassin vormden waarin de schepen konden aanmeren.

Rome_portus-haven

De haven van Claudius bleek niet bestond tegen stormen en had al snel last van verzanding. Daarom besloot Trajanus in 98 na Christus tot een uitbreiding. Hij maakte van Cladius' bassin een buitenhaven en liet een zeshoekige binnenhaven graven. Via twee kanalen werd de haven verbonden met de Tiber, zodat goederen en graan met trekschuiten naar Rome konden worden vervoerd. de haven van Portus zou tot de 6e eeuw in gebruik blijven en kon wedijveren met AlexandriŽ om de titel van grootste zeehaven van de antieke wereld.

Rome_portus-haven

Opgravingen
Als je het terrein met opgravingen van de voormalige haven betreedt zie je meteen de lage bakstenen muren. Dit waren vroeger de kademuren van de haven waar de Middellandse Zee tegenaan klotste. Tegenwoordig ligt de kustlijn vier kilometer verder, als gevolg van het eeuwenlange proces van verzanding en afzettingen van de Tiber. Je ziet hier ook de resten van enorme pakhuizen voor graan, hout, olijfolie, wijn en kruiden.

Rome_portus-archeologie

Destijds waren de pakhuizen waarschijnlijk drie verdiepingen hoog. Nu zijn het ruÔnes omringd door prachtige natuur. Want Portus is behalve een archeologisch park ook een natuurreservaat. Tussen de antieke muren zie je platanen, pijnbomen, cipressen, eucalyptusbomen en een bos van waterriet. Een stichting, opgericht door Luciano Benetton, probeert om van deze unieke mix van natuur en antieke ruÔnes een archeologisch natuurpark te maken.

Rome_Portus.jpg

Portus
Via Portuense 2360, Fiumicino

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels