RomeVaticaankerst sint-pitersplein romeColosseum-romecolosseum-romesint-pietersplein-rome

De Boog van Constantijn

De Boog van Constantijn dateert uit de vierde eeuw en staat op een prominente plaats in het oude centrum van Rome, tussen het Colosseum en het Forum Romanum in. De triomfboog werd hier aan het begin van de vierde eeuw opgericht, waarschijnlijk ter ere van de door keizer Constantijn in 312 gewonnen slag bij de Ponte Milvio.

Rome_boog_constantijn.jpg

Constantijn de Grote is vooral bekend als de eerste christelijke keizer van het Romeinse Rijk – hij baande de weg voor het christendom en daarmee voor het verdere verloop van de geschiedenis van Rome, van Italië, van Europa. Wie de decoraties op de triomfboog goed bekijkt – met name aan de noordzijde, de Colosseum-kant – zal allerlei gevechtsscènes en overwinningssymboliek terugzien. Het is een mix van elementen uit de tijd van Constantijn met elementen afkomstig van andere, oudere monumenten.

Rome_Colosseum-boog-van-constantijn

De meeste oudere elementen die gebruikt zijn in de Boog van Constantijn zijn afkomstig van monumenten van de eerdere keizers Trajanus (98-117), Hadrianus (117-138) en Marcus Aurelius (161-180). Zij werden, net als Constantijn, beschouwd als 'goede' keizers. De deugdelijkheid, moed en successen van deze keizers werden op de triomfboog door het succesverhaal van Constantijn geweven. De goede eigenschappen van die eerzame keizers uit het verre verleden straalden zo af op de nieuwe keizer Constantijn.

Rome_Colosseum-boog-van-constantijn

Rome_boog-constantine-194525.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels