Vaticaankerst sint-pitersplein romeRomeColosseum-romesint-pietersplein-romecolosseum-rome

Il Ges¨, de kerk van de Jezu´eten

De Chiesa Santissimo Nome di Ges¨ in Rome, in de volksmond Il Ges¨ of gewoon Ges¨ geheten, is sinds haar inwijding in 1584 de belangrijkste kerk van de Orde der Jezu´eten.

Rome_Chiesa_gesu-kerk

Paus Clemens XIV had op 21 juli 1773 onder druk van de koningen van Frankrijk, Spanje en Portugal, tot de opheffing besloten van de Orde der Jezuieten, die door Sint-Ignatius van Loyola was gesticht. De aanzet tot de heroprichting werd in 1801 gegeven met de breve 'Catholicae fidei' van paus Pius VII. Daarin werd de SociŰteit van Jezus in Rusland, met zijn tweehonderd leden, officieel erkend.

Daarna volgden verzoeken uit onder meer BelgiŰ, Nederland, Engeland en Zwitserland om zich bij de Russische jezu´eten aan te sluiten. Met de bulle uit 1814 kreeg de Orde der Jezu´eten als geheel het recht om seminaries en colleges te leiden. Paus Franciscus was op 27 september gast tijdens de viering van de tweehonderdste verjaardag van de heroprichting van de SociŰteit van Jezus in de Ges¨-kerk.

Rome_Chiesa-del-Gesu-kerk

Plafondschildering
De kerk is eind 16e eeuw in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese gebouwd door Vignola en Della Porta. Vignola gaf de gangpaden een nieuwe vorm door een reeks kapelopeningen die uitkwamen op het middelpunt van de kerk, waar het hoogaltaar is. De kerk heeft de vorm van een kruis en op de kruising is een koepel geplaatst. Voor de voorgevel van de kerk koos men voor het sobere ontwerp van Giacomo della Porta. Il Gesu wordt vanawege de bombastische inrichting ook wel het ultieme voorbeeld voor barokkunstenaars genoemd. Grote trekpleister is de plafondschildering Triomf in de naam van Jezus.

Ignatius van Loyola
Aan de linkerzijde van de kerk ligt Ignatius van Loyola (Inigo do Loyola) begraven onder een altaar. In de kapel staat een mooie urn met daarin de resten van de heilige Ignatius van Loyola. Ook staat er een altaar met daarop het beeld van de heilige, gemaakt van marmer en zilver. Via de sacristie zijn de vertrekken (camere) van Ignatius te bereiken. De kleine kapellen (capellette) zijn een uitbouw van het huis dat hij in 1543 heeft aangelegd naast de Santa Maria della Strada. Hier heeft hij zelf vanaf 1544 samen met zijn medebroeders die de Compagnia di Ges¨ vormden, in een klooster geleefd tot aan zijn dood op 31 juli 1556.

Rome_Chiesa_del_Gesu-kerk

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanumá

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels