Colosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-romeRomekerst sint-pitersplein rome

Vicus Caprarius - tijdreizen achter de Trevifontein

Als inwoonster van de stad Rome krijg ik er een kick van als ik een bijzonder plekje ontdek dat ik nog niet ken. Als auteur voor Rome-Nu wil ik daar dan meteen een stukje over schrijven. Dat doe ik in dit geval over de Vicus Caprarius, een archeologische vindplaats op zo’n honderd meter afstand van de Trevifontein.

Het is een verademing om het gebruis van de fontein en het gekrioel van de mensen eromheen achter je te laten. Via de Vicolo dei Modelli kom je in het rustige steegje Vicolo del Puttarello en daar bevindt zich de ‘City of Water’. Deze locatie staat ook wel bekend als de ‘Archeologische Site van de Vicus Caprarius’. Het gaat om een betrekkelijk kleine vindplaats in het voormalige zevende district van de Via Lata. Deze straat heet tegenwoordig de Via del Corso en de indeling in districten is te danken aan keizer Augustus.

Rome_vicus-caprarius-archeologie

Bij de ingang krab je jezelf eens even achter de oren: het lijkt wel of er op nummer 25 een bioscoop is. Heb je je soms in het adres vergist? Nee hoor, de Waterstad en de Cinema Trevi bevinden zich in één en hetzelfde pand. En dat is geen toeval. Toen de experimentele filmzaal in 1999 werd gerenoveerd, stuitte men op het onderaardse doolhof uit de keizertijd. Dat resulteerde in een wel heel bijzonder schouwspel: als je nu met de trap afdaalt, zie je hoe oudheid en actualiteit door slechts een glazen wand van elkaar gescheiden worden. Je zou zelfs een stukje film mee kunnen kijken, terwijl je door de ruïnes wandelt.

Rome_vicus-caprarius

De huidige naam van de Vicus Caprarius is de Via di San Vincenzo. Het was hier dat in de eerste eeuw na Chr. een insula stond, ofwel een huizenblok van acht meter hoog. Dit was de woonplaats van de armsten van de stad, maar drie eeuwen later werd het complex in een luxe woning voor rijke burgers getransformeerd (domus). Van deze fase getuigen enkele vondsten die in de vitrines zijn tentoongesteld. En nog weer later werd het met een ernaast gelegen gebouw verbonden en tot waterreservoir omgevormd. Hier kon wel 150.000 liter in en het werd voorzien door het aquaduct Aqua Virgo, waarvan de Trevifontein de ‘eindhalte’ is.

Rome_vicus-caprarius-archeologie

Tot slot tref je op deze plaats ook nog bewijs aan voor de allerlaatste functie van bovengenoemde gebouwen, voor ze in verval geraakten. In de twaalfde en dertiende eeuw maakten ze namelijk deel uit van een middeleeuwse nederzetting en daarvan is nog aardewerk te zien.

Rome_vicus-caprarius-archeologie

Nieuwsgierig geraakt naar de verschillende lagen van de geschiedenis? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Vicus Caprarius – la Città dell’Acqua...en gooi dan ook even gauw een muntje in de Trevifontein, dan weet je zeker dat je het nog eens over mag doen!

Vicus Caprarius – archeologische vindplaats
Vicolo del Puttarello 25, Rome
entree € 3

Foto's en tekst: Tessa Vrijmoed
Rome_vicus-caprarius

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels