VaticaanColosseum-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomesint-pietersplein-rome

Een 4D-Virtual Reality tour door de Thermen van Caracalla

Wat moet het toch een bijzonder gezicht geweest zijn, al die Romeinen die gemoedelijk saampjes de dag van zich afwasten in de grote complexen van de badhuizen. Door de nog bijna in zijn geheel intacte constructie van de Thermen van Caracalla, vernoemd naar de keizer die ze in 206 n.Chr. opende, is het al lopend door deze prachtige erfenis van het antieke Rome niet moeilijk om zulke publieke baddertaferelen voor ogen te krijgen. Maar hoe zit het met degenen die niet zo visueel ingesteld zijn?

Rome_thermen-caracalla
Levensecht
Voor de wat schamele visionairen onder ons is het nu gelukkig toch mogelijk om je al schrijdend over de harde marmeren vloeren te wanen en deze openbare ruimtes, waar menig politiek plan gesmeed is, als levensecht voor je te zien. Na een lang proces van reconstructie, research, 3D-laserscans en wetenschappelijke inspanning, is het nu mogelijk om met een 4D-Virtual Headset voor één uur in de authentieke thermen van Caracalla rond te lopen. De kleuren, het materiaal, de vloeren, de pilaren, het mozaïek, zelfs aan natuurlijk licht is gedacht om zo dicht mogelijk bij de originele situatie te komen. 

Rome_caracalla-iv-dimensione

Stand-ins
Bij de standbeelden, fonteinen en kapitelen was een alternatieve route nodig, daar vele in de loop der jaren geroofd en geplunderd zijn om als decoratie voor paleizen, pleinen en kerken te dienen. Gelukkig is een groot deel terug te vinden in verschillende musea in Italië, zoals de prachtige Farnese Hercules, die nu zijn rustplaats gevonden heeft in het archeologische museum van Napels. En ook alle opgravingen in de laatste 40 jaar hebben ervoor gezorgd dat er overvloedig beeldmateriaal aanwezig was om mee te werken. Een glimp van de statige derrière van een Romeinse consul op weg naar een bad zul je dus tijdens de tour niet opvangen, maar wat klassiek naakt zal zeker wel de revue passeren. 

Rome_Caracalla-thermen

Caracalla IVD
Thermen van Caracalla 
Via delle Terme di Caracalla, Rome

Duur: 60 minuten, €7 (entrée-ticket niet inbegrepen). In de talen Engels, Italiaans, Frans, Spaans en Duits. 
Het is ook mogelijk een om headset op de site te reserveren, dan betaal je €2 extra.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels