Vaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-romeColosseum-rome

Piazza del Popolo in Rome

Het Piazza del Popolo, oftewel het Plein van het Volk, is al eeuwenlang voor veel reizigers het beginpunt van hun bezoek aan Rome. Door de Porta Flaminia, die zich iets ten noorden van het plein bevindt, wandelden pelgrims, boodschappers en andere bezoekers vanuit het noorden de stad binnen. Ze werden letterlijk omarmd door het Piazza del Popolo, en ook nu nog voel je je op dit plein direct thuis.

Kerken
Aan de zuidkant van Piazza del Popolo, recht tegenover de poort, liet paus Alexander VII twee kerken bouwen: Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. De twee kerken, die de hoeken markeren van de Tridente, de ‘drietand’ die wordt gevormd door de Via del Babuino, de Via del Corso en de Via di Ripetta, de drie hoofdstraten die je verder Rome in leiden, moesten volkomen identiek zijn aan elkaar. Zo ontstonden de zogenaamde ‘tweelingkerken’, die zouden uitgroeien dé symbolen van Piazza del Popolo. Hoewel ze volkomen identiek lijken, kun je trouwens als je goed kijkt wel degelijk verschillen tussen de kerken zien.

Aan het plein ligt ook de Santa Maria del Popolo, een kerk die te weinig toeristen bezoeken. De kerk werd opgericht in de 11e eeuw, volgens veel Romeinen precies boven de graftombe van Nero. De kerk zou vaak uitgebreid, gerestaureerd en versierd zijn door vooraanstaande architecten als Bramante en Bernini.

De kerk bevat vier grote kunstschatten die een bezoek aan de kerk stuk voor stuk al de moeite waard maken. Allereerst - achter het altaar - een prachtige serie fresco’s van de hand van de Umbrische renaissanceschilder Pinturicchio. Vervolgens een tweetal uitzonderlijk mooie tombes in het koorgedeelte, uitgevoerd door Andrea Sansovino. De derde kuntschat bestaat eigenlijk uit twee kunstwerken; het gaat hier om een tweetal schilderijen van Caravaggio: De bekering van Sint Paulus en De kruisiging van Sint Petrus.

Chigikapel
Ten slotte mag je de Capella Chigi niet missen, gebouwd in opdracht van de rijke bankier Agostino Chigi uit Siena. De kapel is bijzonder omdat vrijwel alle onderdelen werden ontworpen door Rafael, een van de grootste kunstenaars ter wereld. De Chigi Kapel speelt een grote rol in Het Bernini Mysterie van Dan Brown - hierover later meer!

Rome_piazza_del_popolo.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels