sint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeRomecolosseum-romeColosseum-romeVaticaan

Sant'Andrea delle Fratte

Sant'Andrea delle Fratte is een mooie barokkerk in Rome. Hij ligt in het centrum, op korte afstand van de Spaanse Trappen, en bevat elementen van twee grootmeesters van de Romeinse barok, want de kerk is deels ontworpen door Borromini en huisvest daarnaast twee originele beelden van de hand van Bernini.

De naam 'fratte' betekent 'bossen' en verwijst naar de boomgaarden waar de oorspronkelijke kerk tussen lag. Toen de kerk in de 12e eeuw gebouwd werd, was dit deel van Rome nog platteland, vandaar dat de kerk Sant’Andrea infra hortos ('tussen de tuinen') genoemd werd.

In het begin werd de kerk beheerd door Augustijner monniken, daarna door de Schotse Natie (tot 1585 was het de nationale kerk van de Schotten in Rome) en vervolgens schonk paus Sixtus V hem aan de minderbroeders van San Francesco di Paola. Vanwege de bouwvallige toestand van de kerk moesten de broeders de kerk meteen vrijwel geheel restaureren. Maar het zou, wegens gebrek aan financiële middelen, meer dan een eeuw duren voordat de verbouwing voltooid was. 

De dansende klokkentoren van Borromini 
Van 1653 tot aan zijn dood in 1667 werkte grootmeester Francesco Borromini aan de kerk. Hij was verantwoordelijk voor de apsis, de tamboer van de koepel en de klokkentoren. Deze laatste wordt schertsend ook wel de 'dansende klokkentoren'  genoemd. Aangezien deze nogal trilt wanneer de klokken luiden, hebben de Romeinen de toren de bijnaam 'ballerina' gegeven. 

De twee engelen van Bernini
Ook is deze kerk bekend vanwege de twee engelen bij het priesterkoor, van de hand van niemand minder dan Gian Lorenzo Bernini. Oorspronkelijk waren de twee engelen gemaakt ter decoratie van de brug bij Castel Sant'Angelo. Zoals in de Bernini-wandeling elders op deze site te lezen is had paus Clemens IX Bernini opdracht gegeven om tien engelen te vervaardigen die een plek zouden krijgen op de Engelenbrug. Maar toen de eerste twee engelen klaar waren, vond de paus ze zo mooi dat hij besloot ze zelf te houden en liet kopieën op de brug plaatsen. Toen de paus stierf gingen de engelen terug naar Bernini en in 1729 werden ze aan de Sant’Andrea delle Fratte kerk geschonken en in het priesterkoor van de kerk geplaatst. 

Rome_sant-andrea-delle-fratte_bernini

De sfeervolle kloostergang
Breng tenslotte zeker ook een bezoek aan de sfeervolle kloostergang, een ander hoogtepunt van deze kerk. De mooie tuin wordt rondom geflankeerd door arcades met dorische zuilen. De hele kloostergang is schitterend gedecoreerd met fresco’s die scènes uit het leven van Sint Franciscus van Paola verbeelden.

Locatie 
Sant'Andrea delle Fratte
Via di Sant’Andrea delle Fratte 1, Rome

Dagelijks geopend van 6.30-12.30 uur en van 16.00-19.00 uur. 
Er wordt 's ochtends van 7.00-12.00 uur om het uur een mis gehouden en 's middags om 18.00 uur (in de winter) of 19.00 uur (in de zomer). 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken
Mooie video van Rome door Oliver Astrologo.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels