Engelenburcht
De Engelenburcht is ooit gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, maar deed ook dienst als gevangenis en als toevluchtsoord voor de paus in Rome. Spannend!
Vanuit het Vaticaan leidt een geheime corridor naar Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht. De gang is in 1277 gebouwd als ontsnappingsweg. Helaas moet je nu gewoon over straat...
Engel
Het imposante fort is ooit gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus. Zijn huidige naam ontleent de burcht aan een legende. Paus Gregorius hield op Eerste Kerstdag 590 een plechtige optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie die Rome in zijn greep hield. Toen de stoet langs het mausoleum trok, verscheen de aartsengel Michael. Hij stak zijn zwaard in de schede, hetgeen volgens de diepgelovige inwoners van de stad betekende dat hun smeekbede was verhoord en de stad was bevrijd van de pestepidemie. Als dank werd de burcht niet alleen naar de engel Michael vernoemd, maar kreeg hij ook een ereplaats op het hoogste punt van het fort.
Museum
De Engelenburcht heeft in de loop der jaren veel verschillende functies vervuld. Zo maakte de burcht deel uit van de Aureliaanse Muur, was het een tijd lang een gevangenis en zelfs even residentie van de paus. Vanaf september 1870, toen het Vaticaan de Engelenburcht overdroeg aan het Italiaanse leger, kwam het voormalig mausoleum in wat rustiger vaarwater. In de burcht werd toen een museum gemaakt, dat je in 58 zalen door de geschiedenis van de burcht leidt - van de vochtige cellen tot de fraaie vertrekken van de renaissance-pausen. Na een bezoek aan het museum drink je een kopje koffie op een van de galerijen. Wie nog een beetje hoger klimt heeft vanaf het terras van de Engelenburcht een schitterend uitzicht op Rome en de Engelenbrug.
Tip: bestel je ticket(s) voor de Engelenburcht vantevoren online en vermijd de wachtrijen bij de kassa!
Bestel hier je ticket(s) voor de Engelenburcht
Engelenbrug
Vroeger heette deze brug de Pons Aelius, hetgeen ook een verwijzing is naar keizer Hadrianus. Zijn volledige naam was namelijk Publius Aelius Hadrianus. De Engelenbrug is gelijktijdig met het mausoleum gebouwd, maar de engelen op de brug stonden er toen nog niet. Ze zijn in 1669, bij de restauratie van de brug, toegevoegd. Bernini tekende voor het ontwerp van de engelen, stuk voor stuk meesterwerkjes die bijna de aandacht van de Engelenburcht afleiden...
kaasboerhenk | Mooi ding jonguh! Mooi jonguh!