Huis van de Vestaalse Maagden
Na een ruim twintig jaar durende renovatie is het Huis van de Vestaalse Maagden op het Forum Romanum in Rome weer open voor publiek. Tegelijkertijd werd een nieuwe wandelroute ingewijd, precies op de plek waar de oude Via Nova lag. De Via Nova leidt je over het noordwestelijke gedeelte van de Palatijn (met een schitterend uitzicht over het Forum) en eindigt in het atrium van het Huis van de Vestaalse Maagden.
Het Huis van de Vestaalse Maagden is uiteraard ook te bezichtigen tijdens een bezoek aan het Forum Romanum. Het huis is genoemd naar de maagden die Vesta, de godin van het vuur en de vruchtbaarheid, moesten dienen. Ze moesten erop toezien dat het vuur in de tempel van Vesta altijd en eeuwig bleef branden. Mochten ze hun taak verzuimen, dan zouden de Vestaalse Maagden in het openbaar worden gegeseld en - erger nog - zou de stad Rome voor altijd ten onder gaan.
De Vestaalse Maagden genoten in de Romeinse samenleving groot aanzien. Niet iedereen kon dan ook zomaar tot de Vestaalse Maagden toetreden. Er was een strenge selectie onder meisjes uit de meest adellijke gezinnen uit Rome. Al voor hun tiende jaar werden de uitverkoren meisjes door de Pontifex Maximus, de opperpriester en het hoofd van de Vestaalse Maagden, ingewijd. Deze inwijding had de vorm van een symbolisch huwelijk; elk nieuw meisje werd door de Pontifex Maximus gegrepen en meegevoerd naar het huis op het Forum.
Of huis, het huis van de Vestaalse Maagden is eerder een paleis dan een huis. Het telde ooit twee verdiepingen en ruim 50 kamers, die rondom een ruime binnenplaats waren gebouwd, die door zuilen werd omgeven en maar liefst drie waterbassins telde. Rondom staan de bekende beelden van de Vestaalse Maagden, waaronder dat van de tot het christendom bekeerde Vestaalse Maagd Claudia. De meeste beelden hebben overigens geen hoofd meer. Toen de christenen het in Rome voor het zeggen hadden, hebben ze de meeste hoofden van in hun ogen heidense beelden afgehakt.
Wie binnenkort een bezoek aan het Forum brengt: het Huis van de Vestaalse Maagden bevindt zich achter de ronde tempel van Vesta, ten oosten van de Tempel van de Dioscuren en ten zuiden van de Regia.
Zie ook: Forum Romanum