Colosseum
Het Colosseum in Rome is het grootste amfitheater van Italie en nog even indrukwekkend als zo'n 2000 jaar geleden. Ooit konden meer dan 50.000 toeschouwers er genieten van gladiatoren.
Het Colosseum is een historische bezienswaardigheid die met niets anders in Rome te vergelijken is. Ooit was de arena het toneel van gladiatorengevechten en ander amusement, vandaag de dag het meest indrukwekkende monument uit de Oudheid.
TIP: Bstel je ticket voor het Colosseum online en vermijd de lange wachtrijen!
Met dit ticket heb je ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Bij het ticket voor het Colosseum krijg je gratis een audioguide in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
Bestel hier tickets voor het Colosseum en Forum Romanum en ontloop de wachtrij!
TIP: Rome Tourist Crad
Met de Rome Tourist Card heb je gratis skip-the-line toegang tot het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek, gratis Hop-on Hop-off bus (24 uur) en gratis een airport-transfer (retour).
Bestel hier de Rome Tourist Card
Nog een tip: Met de Omnia Card en Roma Pass heb je gratis toegang tot een groot aantal attracties in Rome (waaronder het Colosseum) en bovendien gratis openbaar vervoer en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off bus (met de Omnia-kaart).
Boek hier de OMNIA Card voor 3 dagen Rome!
Bestel hier de Roma Pass voor 2 of 3 dagen
Bouw Colosseum
Keizer Vespasianus begon rond het jaar 70 met de bouw van het Colosseum. Het was geďnspireerd op het Theater van Marcellus. De locatie werd eerder gebruikt als kunstmatig meer bij Nero’s Domus Aurea (Gouden Huis). De grond van het gebied zorgde voor wat problemen, die werden verholpen door de aanleg van immense funderingen en afwateringskanalen. De kosten van de bouw werden betaald uit oorlogsbuit, in dit geval de overwinning van de Romeinen op de joden in 70 na Christus, wat alleen al uit de tempel van Jeruzalem 50 ton goud en zilver opleverde. Joodse slaven die gevangen waren genomen werden ingezet als arbeidskrachten.
Rond de tijd dat Vespasianus overleed (79 na Christus) was het monument tot aan de derde rij voltooid. De zoon van Vespasianus, Titus, zette de bouw voort en onder zijn leiding werd het Colosseum voltooid. Het resultaat was een wonder: rijen zitplaatsen, 80 uitgangen, een capaciteit van 50.000 tot 73.000 mensen, de mogelijkheid om zeildoek te plaatsen boven de tribunes en een immense arena. Het Colosseum werd in 80 na Christus ingewijd met 100 dagen vol spektakel en festiviteiten. Tijdens die 100 dagen werden maar liefst 5000 dieren geslacht.
Brand
De stenen die er nu nog staan hebben heel wat meegemaakt. De eerste grote brand was in 217. In de 400 jaar die volgden, werd het bouwwerk door meerdere branden en aardbevingen aangetast. Tegen de 6e eeuw werd de arena gebruikt als werkplaats en begraafplaats. Veel stenen van het gebouw werden geplunderd en gebruikt voor kerken, wegen en paleizen (onder andere voor het Palazzo Venezia). De ontwijding stopte in 1744, toen paus Benedictus XIV de plaats heilig verklaarde ter nagedachtenis van de christenen die hier gemarteld zouden zijn. In tegenstelling tot de populaire mythe zijn echter weinig tot geen christenen in het Colosseum gedood, omdat er voornamelijk gladiatorengevechten en andere spelen gehouden werden.
De toeschouwers werden gescheiden naar status en geslacht en moesten zich speciaal voor de gelegenheid kleden. De keizer en de Vestaalse Maagden zaten tegenover elkaar in speciale loges op de laagste verdiepingen. Op brede platforms naast hen zaten de senatoren, die geacht werden in hun witte toga’s te verschijnen en hun eigen stoelen mee te nemen. Boven hen zaten de ridders en aristocraten, daarna de gewone Romeinse burgers en tenslotte (zo’n 40 meter hoog en 50 meter van het toneel verwijderd) de vrouwen, slaven en armen.
Sommige groepen (zoals soldaten, bodes en schrijvers) hadden aparte plaatsen en andere (grafdelvers, acteurs en gepensioneerde gladiatoren) mochten er helemaal niet komen. Keizers en toeschouwers hadden vaak het lot van een hoofdrolspeler in handen. Een gewonde man kon om genade vragen door een vinger van zijn linkerhand op te steken; het zwaaien met een zakdoek betekende dan gratie, terwijl de naar beneden gestoken duim de dood betekende.
Hoeveel mensen en dieren hier precies de dood hebben gevonden, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Het Colosseum zelf lijkt echter onsterfelijk en zal hopelijk nog tot ver in de toekomst het Romeinse straatbeeld bepalen...
Rondleiding Colosseum en Forum Romanum
Je kunt ook een wandeltour maken door het Forum Romanum en het Colosseum onder leiding van een Nederlandstalige gids. De prijs voor deze tour is inclusief een snelle toegang, waarbij je de wachtrijen bij de kassa ontloopt, en de rondleiding en uitleg (in het Nederlands) van een ervaren lokale gids.
Boek een rondleiding met gids door het Colosseum en Forum Romanum
TIP: Bezoek het Colosseum bij avond!
Beleef een exclusieve ervaring tijdens deze Colosseum nachtrondleiding met een kleine groep en een deskundige gids. Geniet van VIP toegang na sluitingstijd en bezoek de Arenavloer, de hoge zitplaatsen, en het ondergrondse Colosseum. Loop door verborgen paden in een bijzonder verlicht Colosseum
Boek hier een rondleiding door het Colosseum in de avond
Nieuwe vertrekken opengesteld
De ondergrondse vertrekken van het Colosseum zijn na een langdurige restauratie voor het eerst in de geschiedenis van het amfitheater te bezoeken. In deze vertrekken bereidden de gladiatoren zich meer dan tweeduizend jaar geleden voor op het gevecht op leven en dood dat ze in de arena met andere gladiatoren of met wilde dieren moesten voeren. Naast de gladiatorenvertrekken zijn ook de ruimten waar de wilde dieren werden opgesloten te bezichtigen.
Maar dat is nog niet alles, nee, ook de derde verdieping van het Colosseum is eindelijk weer opengesteld voor het publiek. Deze verdieping biedt niet alleen een duizelingwekkend uitzicht op de lager gelegen arena, maar ook op het centrum van Rome.
Met de restauratie van zowel de ondergrondse vertrekken als de derde verdieping is de oppervlakte die de bezoekers van het Colosseum kunnen bekijken ruim verdubbeld. Bovendien geeft een wandeling door de gladiatorenvertrekken een extra dimensie aan een bezoek aan het Colosseum, zeker ook voor kinderen!
NIEUW: bovenste verdiepingen open!
Sinds 1 november 2017 zijn ook de vierde en vijfde verdieping van het Colosseum geopend voor het publiek. Deze verdiepingen waren ruim 40 jaar gesloten voor bezoekers, onder andere vanwege een omvangrijke restauratie. Deze plekken waren gereserveerd voor het gewone volk van Rome, Je staat hier 45 meter boven de Arena, waardoor je nauwelijks iets kon zien van het spektakel beneden.
Als je de twee bovenste verdiepingen wil zien, kan dat alleen na reservering van een begeleide wandeling van ongeveer anderhalf uur (met een gids die in het Italiaans of Engels uitleg geeft). Per keer kunnen er maximaal 25 personen mee. Een kaartje kost € 9,- plus € 2,- reserveringskosten (daarnaast moet je ook nog een gewoon entreekaartje voor het Colosseum hebben).
De restauratie van het Colosseum is overigens nog niet klaar - de Italiaanse overheid en de gemeente Rome zijn nog steeds op zoek naar sponsoren die de restauratie van andere gedeelten mogelijk moeten maken. Er moet nog zo'n 23 miljoen worden ingezameld voordat het Colosseum echt helemaal in ere kan worden hersteld...
Foto's Dennis Faro