Vaticaankerst sint-pitersplein romeColosseum-romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-rome

Tip: 6x moderne kunst in Rome

Rome is bijna synoniem voor kunst en cultuur. Het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, de Trevifontein… De stad kent echter ook veel plekken waar liefhebbers van moderne kunst hun hart op kunnen halen. Van musea tot galeries, van tijdelijke exposities tot street art. De redactie van Rome-Nu geeft zes tips voor moderne kunst in Rome.

Palazzo delle Esposizione
Het Palazzo delle Esposizioni is een van de meest toonaangevende expositieruimten in het centrum van Rome. Je vindt hier een keur aan interessante exposities, van beeldende kunst tot design en fotografie. 

Op de bovenste etage, die helemaal is opgetrokken uit glas, is Open Colonna gevestigd, een modern restaurant met een heerlijk terras. Het restaurant is onderverdeeld in twee zones: beneden vind je een uitgebreid lunchbuffet; boven kun je tijdens een exclusief diner genieten van de verfijnde gerechten van chef-kok, Antonello Colonna.

Rome_Palazzo_delle_Esposizioni.jpg

Palazzo delle Esposizioni
Via Nazionale 194, Rome

Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale
Wie houdt van moderne kunst, mag de Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale (niet te verwarren met de Galleria Nazionale d'Arte Moderna) niet overslaan. In het museum zijn ruim 3000 werken te zien van verschillende kunstenaars, die samen een prachtig overzicht van de kunst die van begin negentiende tot halverwege de twintigste eeuw in Rome werd verzameld en bewaard is. 

Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale
Viale delle Belle Arti 131, Rome

MACRO
MACRO staat voor Museo d'Arte Contemporanea Roma - museum voor hedendaagse kunst in Rome. In de twee vestigingen van dit museum krijgen hedendaagse kunstenaars (uit eigen land en uit het buitenland) de gelegenheid te exposeren. MACRO kent twee vestigingen in Rome: MACRO aan de Via Nizza en MACRO Future aan het Piazza Orazio Giustiniani.

MACRO Future is gevestigd in het voormalig slachthuis van Rome, het Mattatoio, in de wijk Testaccio. Het is een van de meest trendy plekken van de stad. Dankzij de gratis toegang en de late openingsuren is het museum heel geschikt om te bezoeken als afsluiting van je avond of juist voordat je het nachtleven van Rome gaat verkennen.

Rome_MACRO.jpg

MACRO
Via Nizza 138, Rome
Piazza Orazio Giustiniani 4, Rome

MAXXI
Het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo (Nationale Museum voor kunst van de 21ste eeuw) in Rome, kortweg MAXXI is het eerste nationale museum voor hedendaagse kunst in Italië. Het beslaat bijna 30.000 vierkante meter, verdeeld over verschillende kathedraalachtige zalen die elkaar overlappen en kruisen. 

Interieur en exterieur lopen in het gebouw naadloos in elkaar over. Zo heb je niet het idee dat je een museum bezoekt, je maakt eerder een spannende, mysterieuze reis door de intrigerende wereld van de Italiaanse hedendaagse kunst en architectuur. Het museum, gevestigd in een voormalige autofabriek, ligt grotendeels verscholen tussen oude gebouwen in de Romeinse wijk Flaminio. De architecte, Zaha Hadid, heeft het gebouw heel knap geďntegreerd in een voormalige kazerne. Het ontwerp voor het MAXXI werd overigens al getekend in 1998, toen de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid in een internationale competitie 273 concurrenten – waaronder Rem Koolhaas – achter haar liet.

Rome_MAXXI_YAP2016_0429.jpg

MAXXI
Via Guido Reni 4A, Rome

Centrale Montemartini
Kunst in een elektriciteitscentrale – een meer dan modern idee dat verrassend goed uitpakt. Tussen de oude machines staan witmarmeren beelden uit de collectie van de Capitolijnse Musea, een unieke ervaring die je echt moet gaan beleven als je in Rome bent!

Centrale Montemartini
Via Ostiense 106, Rome

Rome_museum-montemartini

Abitart Hotel
Dit bijzonder artistieke hotel ligt in de wijk Ostiense, waar regisseur Ozpetek zijn film Le Fate Ignoranti situeerde, omdat hij zo gefascineerd was door het industrieel erfgoed dat er te vinden is. Het hotel ademt op alle mogelijke manieren kunstzinnigheid uit, met een bijzondere entree en kamers die ontworpen zijn door onder anderen Picasso en Keith Haring. In het bijbehorende restaurant komen ’s avonds ook veel hippe Romeinen voor een aperitivo.

Abitart Hotel
Via Pellegrino Matteucci 10, Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels