kerst sint-pitersplein romesint-pietersplein-romeVaticaanRomeColosseum-romecolosseum-rome

Thermen van Diocletianus

De Thermen van Diocletianus in Rome zijn de grootste en indrukwekkendste thermen uit de Romeinse oudheid. Hier wordt pas goed duidelijk hoe ingenieus de Romeinse bouwmeesters waren en welke wonderen op gebied van architectuur en hydraulica ze konden verrichten.

Het belangrijkste treinstation van Rome, Stazione Termini, is vernoemd naar de Thermen van Diocletianus. Bij de aanleg van het station (eind negentiende eeuw) stuitte men op talloze vondsten, waaronder delen van monumentale thermen (terme in het Italiaans). De Thermen van Diocletianus, gebouwd in opdracht van keizer Diocletianus (284-305) hadden de reputatie de grootste van allemaal te zijn: er kon een slordige 3000 man tegelijk badderen.

Rome_Baths_of_Diocletian-Antmoose1.jpg

In de ruďnes van de Thermen van Diocletianus, die je nog altijd kunt bezoeken, werd halverwege de zestiende eeuw de kerk Santa Maria degli Angeli e dei Martiri gebouwd, een van de laatste werken van Michelangelo.

Aula
De zogenaamde Aula XI, een enorme waterput waar het water van het complex werd opgevangen, is na een vierjarige restauratie weer open voor bezoekers. De aula werd gebruikt als een groot verzamelbekken. De afmetingen zijn aanzienlijk – je zou er, als het bekken echt gevuld zou zijn, makkelijk een duik in kunnen nemen.

Maar dat is nog niet alles! In het midden van Aula XI, op de ‘drijvende vloer’ is een schitterend mozaďek van Hercules te zien, dat dateert uit de tweede eeuw na Christus. Met zijn 80 vierkante meter is dit mozaďek een van de grootste uit de Romeinse oudheid in Rome.

Rome_thermen-diocletianus

Nationaal Museum Rome
De Thermen van Diocletianus vormen een onderdeel van het Nationaal Museum van Rome (Museo Nazionale Romano), samen met Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Therme en Crypta Balbi. Met een ticket heb je toegang tot alle vier vestigingen. Een ticket is drie dagen geldig.

Bestel hier je ticket voor Museo Nazionale Romano en de Thermen van Diocletianus

Thermen van Diocletianus
Viale Enrico De Nicola 79, Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels