sint-pietersplein-romeRomeColosseum-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaan

Palazzo Spada

Palazzo Spada is een van de meest speelse paleizen van Rome, mede dankzij twee excentrieke kardinalen die verantwoordelijk waren voor de bouw van het barokke paleis.  Palazzo Spada werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd in opdracht van kardinaal Girolamo Capo di Ferro. Het paleis werd al snel daarna verkocht aan kardinaal Bernardo Spada, die architect Borromini opdracht gaf het paleis verder te verfraaien.

De voorgevel van het Palazzo Spada is versierd met stucwerk en beelden van heersers van het oude Rome, zoals Augustus, Caesar en Pompeius. Op de fraai met pleisterwerk gedecoreerde binnenplaats staan beelden van mythologische figuren.

Rome_Palazzo_Spada

Colonnade van Borromini
De grote publiekstrekker van het palazzo is het beroemde schijnperspectief van de Colonnade van Borromini. Deze galerij lijkt door een sterk staaltje gezichtsbedrog veel langer dan hij in werkelijkheid is. Als je nauwkeuriger kijkt zie je welke kunstgreep Borromini heeft toegepast. De wanden lopen naar elkaar toe, de vloer loopt omhoog, het plafond wordt geleidelijk lager en de afstanden tussen de zuilen en de zuilen zelf worden steeds kleiner. De eerste zuil van de colonnade tussen twee binnenplaatsen is 5,68 meter hoog en de laatste slechts 2,47 meter. Het standbeeld aan het eind van de gang is maar 80 centimeter hoog en de galerij is slechts 9 meter lang, terwijl hij veel langer lijkt. Een prachtige trompe l'oeil!

Rome_palazzo-spada-colonna-borromini

Galleria Spada
Kardinaal Bernardino Spada en zijn broer Virgilio verzamelden ook schilderijen, deze zijn te zien in de Galleria Spada. De collectie omvat werken van beroemde kunstenaars als Rubens, Titiaan, Dürer, Guido Reni en Andrea del Sarto. De kardinaal versierde de hoofdvertrekken van het palazzo met gestucte galerijen en prachtige landschapsschilderingen. De grootste bezienswaardigheid is de Pompeiuszaal met een levensgroot standbeeld van de Romeinse veldheer.

Palazzo Spada - Galleria Spada
Piazza Capo di Ferro 13, Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels