colosseum-romeVaticaankerst sint-pitersplein romeColosseum-romeRomesint-pietersplein-rome

Museo Carlo Bilotti

Gratis genieten van moderne kunst in Rome midden in de natuur? Breng dan een bezoek aan de Orangerie van Villa Borghese, een van de mooiste, grootste en oudste parken van Rome, in het hartje van de stad.

Dit gebouw, dat vandaag de dag een verrassende collectie moderne kunst herbergt, stond in de achttiende eeuw bekend om zijn fonteinen en spectaculaire waterpartijen. In de rijk gedecoreerde vertrekken van het Casino dei Giuochi d'Acqua organiseerde de adellijke familie Borghese feesten en partijen. Een eeuw later, onder het kanonnenvuur in de strijd om het voortbestaan van de Kerkelijk Staat, raakte de villa zwaar beschadigd en werd omgebouwd tot orangerie, waar 's winters de kuipplanten bewaard werden, die 's zomers buiten stonden.

Rome_museo-Bilotti

Carlo Bilotti
Pas weer een eeuw later is het gebouw in ere hersteld en sindsdien herbergt het de moderne kunstcollectie die Carlo Billotti, een Amerikaans-Italiaanse ondernemer en kunstverzamelaar, aan de stad Rome heeft gedoneerd. Bilotti is in Rome geboren en studeerde in Napels en Palermo, maar verhuisde later naar de Verenigde Staten, waar hij een rijke erfgename trouwde. Hij raakte al op jonge leeftijd bevriend met Giorgio de Chirico en overleed in 2006.

Rome_bilotti_de-chirico

Museum
Het Museo Carlo Bilotti is verdeeld in een sectie gewijd aan de permanente collectie die Bilotti aan de stad Rome heeft geschonken. Het gaat om 18 werken van Giorgio De Chirico uit de periode 1930-1970, plus schilderijen van ondermeer Gino Severini, Giacomo Manzu, een portret van Carlo Bilotti zelf, geschilderd door de Amerikaanse kunstenaar Larry Rivers (1994) en een door Andy Warhol geschilderd portret van “Moeder en Dochter: Tina en Lisa Bilotti” (1981). Beneden bevindt zich een grote ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen van eigentijdse kunst worden gehouden. De toegang is gratis, maar in geval van speciale tentoonstellingen kan er een toegangsprijs gevraagd worden.

Rome_museo-bilotti_andy-warhol

Museo Carlo Bilotti
Viale Fiorello La Guardia 6, Rome

Openingstijden
Van juni tot september: dinsdag-vrijdag 13.00-19.00 uur; zaterdag en zondag van 10.00-19.00 uur
Van oktober tot mei: dinsdag-vrijdag 10.00-16.00 uur; zaterdag en zondag van 10.00-19.00 uur
Op 24 en 31 december: 10.00-14.00 uur
Toegang tot een half uur voor sluitingstijd
Gesloten op maandag, op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels