Palazzo Colonna
De meeste nobele families zijn er niet zo happig op om willekeurige voorbijgangers zomaar een kijkje te laten nemen in hun weldadige onderkomen, maar nood breekt zoals vaak wet. Om in Rome een barok palazzo met al zijn tierlantijnen, marmeren vloeren en weelderige omlijsten goed te kunnen onderhouden is er dus meer nodig dan de maandelijkse toelage uit de familieschatkist. Doordeweeks houdt de familie Colonna de pracht en praal van Palazzo Colonna nog wel steeds voor zichzelf, maar elke zaterdagochtend openen ze de deuren van hun magnifieke galerie, die op loopafstand ligt van Piazza Venezia, om ons versteld te laten staan van de bijzondere kunstcollectie die ze in de loop van twintig generaties verzameld hebben.
De familie
De familie Colonna behoort tot een van de oudste nobele families van Rome en bewoonde de bovenste verdiepingen van het palazzo al toen het nog een fort was in de veertiende eeuw. Het gebouw kreeg pauselijke allure toen Oddone Colonna in 1417 tot paus werd benoemd als Martin V de familieresidentie als Pauselijke Zetel bestempelde en daar tot zijn dood in 1431 woonde.
Hoewel de symmetrische buitenkant als een echte Renaissanceparel aandoet, heeft zich binnen een echte barokweelde ontplooid – wat door de bemoeienis van architecten als Bernini, Carlo Fontana en Antonio del Grande ook niet anders had gekund. Een palazzo dat zijn inwoners én illustere gasten waardig is; om de wow-factor voor de beduusde gasten nóg meer te vergroten, mocht een indrukwekkende schilderijengalerij natuurlijk niet ontbreken.
Galleria Colonna
Pinturicchio, Carracci, Bronzino, Veronese, Tintoretto; het lijkt wel of alleen de grootste namen hier welkom zijn. Boven de veelgekleurde marmeren vloeren en tussen de enorme kroonluchters wordt elke centimeter van de muren bedekt met Italiaanse en buitenlandse meesters.
Als je naar beneden schrijdt richting de Grote Hal, struikel dan niet over de kanonskogel die in één van de traptreden is verankerd, afgevuurd door het Franse leger in 1849 vanaf de Gianicolo om de toen zittende paus bij te staan in zijn strijd tegen de republikeinse rebellen.
Op de muur in de Grote Hal wordt het in ieder geval duidelijk hoe je rijkdom en faam kunt vergaren: op de enorme plafondfresco’s wordt uitbundig het moment gevierd waarop Marcantonio II Colonna, de commandant van de pauselijke vloot, in de beslissende strijd in Lepanto in 1571 zegevierde.
De appartementen van Prinses Isabelle
Als je de familiekas nog meer wilt spekken, is het mogelijk om door een gids meegenomen te worden naar de privé-appartmenten van Prinses Isabelle (1889-1984), een aristocratische socialite die getrouwd was met een Colonna-telg en in haar lange leven furore maakte in de high society van Rome. Door haar visie, intellect en diplomatieke capaciteiten heeft de kunstcollectie twee wereldoorlogen overleefd en is de verzameling zo rijk als hij vandaag is.
Haar privé-kamers, vol met waardevolle artefacten en bijzondere meubels, laten zien dat ze ook aan zichzelf niets gelegen liet. De fresco’s op de muur wekken een escapisme op naar het platteland van Napels, waarbij je de vogeltjes tussen de bladeren bijna hoort tjilpen. En de prachtige verzameling schilderijen, met in het bijzonder de intense doeken van Jan Brueghel de Oudere, die als stille getuigen de intieme etentjes van Isabelle met haar hooggeplaatste vrienden bijwoonden. Ze zal het vast niet erg gevonden hebben dat een deel van de film Roman Holiday met Gregory Peck en Audrey Hepburn in haar geliefde paleis werd opgenomen.
Palazzo Colonna
Via della Pilotta 17, Rome
Openingstijden: Elke zaterdagochtend van 9.00 – 13.15 uur. Entree kost €12 per persoon.