Romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeVaticaancolosseum-romeColosseum-rome

Gratis museumtoegang op eerste zondag van de maand afgeschaft

De nieuwe Italiaanse regering heeft besloten om de gratis toegang in staatsmusea op elke eerste zondag van de maand af te schaffen. De musea moeten voortaan zelf beslissen of ze op bepaalde dagen gratis toegang bieden.†

De beslissing van de minister van Cultuur Alberto Bonsoli werd positief ontvangen door de meeste museumdirecties in ItaliŽ. Uit onderzoek bleek namelijk dat heel wat touroperators handig gebruik maakten van het systeem van de gratis zondagopeningen door buitenlandse toeristen op dergelijke dagen naar een museum of een archeologische site te sturen, maar ze desondanks toch een rekening voor dat bezoek presenteerden. De introductie van de gratis zondagen is wel nuttig gebleken om de drempelvrees voor musea te helpen overwinnen.

Rome
Het stadsbestuur van Rome speelt hier op in door het instellen van een gratis museumweek: de staatsmusea en archeologische sites in Rome openen van 5 tot en met 10 maart 2019 gratis hun deuren. Je kunt onder meer gratis naar het Colosseum, het Forum Romanum, Palazzo Barberini, Castel SantíAngelo, Galleria Borghese (hiervoor moet je wel nog altijd een tijdslot reserveren) en de Thermen van Caracalla. Ook de oude stad Ostia Antica (even buiten Rome) is tijdens deze museumweek gratis te bezoeken.†

Rome_galleria_borghese

Gratis
Musea mogen voortaan 20 dagen per jaar gratis toegang verlenen aan bezoekers. Daar is deze museumweek ook onderdeel van. De gratis openstelling op de eerste zondag van de maand blijft gehandhaafd tijdens het laagseizoen, van oktober tot en met maart. In het hoogseizoen, van april tot en met oktober vervalt de gratis openstelling. Musea blijven gratis voor kinderen tot 18 jaar. Jongeren tussen 18 en 25 betalen 2 euro voor een bezoek aan een museum of archeologische site.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels