Colosseum-romekerst sint-pitersplein romeRomesint-pietersplein-romeVaticaancolosseum-rome

Capitolijnse Musea in Rome

De Capitolijnse Musea liggen, zoals de naam eigenlijk al zegt, op het Capitool, een van de zeven heuvels van Rome. Ze flankeren het Piazza del Campidoglio, dat door niemand minder dan Michelangelo is ontworpen.

De collectie van de Capitolijnse Musea is verdeeld over twee gebouwen in Rome: het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo.

Tip van de redactie van Rome-Nu: Boek je ticket voor de Musei Capitolini online en vermijd de wachtrijen!

Bestel hier een Roma Pass en krijg toegang tot de Capitolijnse Musea

Palazzo dei Conservatori
In het Palazzo dei Conservatori vind je allereerst het beroemdste symbool van Rome: de wolvin die de tweeling Romulus en Remus zoogt. Daarnaast biedt het palazzo onderdak aan lo spinario, de bronzen jongen die een doorn uit zijn voet trekt. Op de tweede verdieping hangen veel bekende meesterwerken van Titiaan, Caravaggio en Tintoretto, maar ook noorderlingen als Rubens en Van Dyck zijn goed vertegenwoordigd.

Op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori staan de resten van een enorm beeld van keizer Constantijn. De wijzende hand is vast al miljoenen keren op de foto gezet!

Rome_Capitolini_galeria_.jpg

Palazzo Nuovo
Het Palazzo Nuovo, dat precies tegenover het Palazzo dei Conservatori ligt, is vooral gewijd aan de klassieke beeldhouwkunst. Hierbij moeten we wel even vermelden dat de Romeinse beelden vaak kopieen waren van Griekse originelen. Dat maakt ze uiteraard niet minder mooi en uniek - het verklaart alleen waarom er zoveel Griekse goden, mythologische figuren en filosofen in Rome aanwezig zijn.

Een van de opvallendste beelden is het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, dat je ook buiten al hebt kunnen bewonderen. Hierbinnen staat echter het origineel, dat vanaf de tweede eeuw na Christus heeft blootgestaan aan de Romeinse zon, regen en wind. Na een langdurige restauratie heeft men besloten het beeld te behoeden voor de negatieve invloeden van het klimaat. Marcus Aurelius verhuisde naar een zaal in het museum en zijn plek op het plein werd ingenomen door een kopie.

Rome_Capitolini_Medusa_Bernini.jpg

In de Zaal van de Filosofen kun je kennismaken met een groot gezelschap Griekse filosofen, schrijvers en wetenschappers. Even verderop vind je de beroemde Stervende Gallier, die na al die jaren nog steeds zo levensecht lijkt dat hij voor je ogen zou kunnen bezwijken.

Musei Capitolini
Piazza del Campidoglio 1, Rome

Romulus & Remus-capitolijnse-musea-rome.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Roma Amor

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels