Colosseum-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomesint-pietersplein-romeVaticaan

Museo della Cucina

Het Garum, Museo della Cucina in Rome, is gewijd aan de geschiedenis van de Romeinse keuken. Biblioteca e Museo della Cucina, zoals het Keukenmuseum officieel heet, is een heerlijk museum voor foodies, verzamelaars van kookboeken en liefhebbers van de Italiaanse keuken. Het museum is gehuisvest in het Palazzo dei Sette in de wijk Trastevere en biedt een overzicht van de eetcultuur van het oude Rome. In het museum kun je voorwerpen uit de Romeinse tijd bekijken die verband houden met voedsel en koken, zoals kookgerei, servies en culinaire hulpmiddelen. Er zijn ook replica's van oude Romeinse keukens en eetzalen te zien.

Daarnaast organiseert het museum workshops en kooklessen waar bezoekers zelf kunnen leren hoe ze gerechten uit de Romeinse tijd kunnen bereiden. Het museum biedt ook proeverijen van Romeinse gerechten en producten, zoals garum (een gefermenteerde vissaus die veel in de Romeinse keuken werd gebruikt), wijn en olijfolie. Het museum staat vol met antieke kookboeken en boeken over de geschiedenis van de gastronomie die werden verzameld door Rossano Boscolo, die ook nu nog het museum beheert.

Rome_garum-museo-cucina

Verzameling
De voormalige privécollectie van Rossano Boscolo, die meer dan veertig jaar lang bijzondere kookboeken, botervlootjes, dekschalen en andere culinaria verzamelde, heeft onderdak gevonden in een voormalig klooster. Het klooster staat in de buurt van waar zich naar men aanneemt de Lupercale bevond, de grot waar Romulus en Remus, de legendarische stichters van Rome, borstvoeding kregen van de mythologische Lupa. 

Het Museo della Cucina op de benedenverdieping, toont de meest uiteenlopende instrumenten die door de eeuwen heen zijn gebruikt in haute cuisine, patisserie, chocolade, ijs, bakkerij en huishoudelijke keukens. Variërend van barokke ijsvormen uit het begin van de 17e eeuw tot gasfornuizen uit de jaren vijftig; van prachtige negentiende-eeuwse Toscaanse bijgerechten en hedendaagse pastamachines tot designpotten uit de tweede helft van de twintigste eeuw. En verder tientallen chocolademallen, taartvormen, botervlootjes, koperen pannen in alle soorten en maten, speculaasplanken, wafelijzers en dekschalen. 

Rome_garum-museo-cucina

Kookboeken 
De kookboekencollectie bevindt zich op de tweede verdieping. Naast een enorme bibliotheek, met een leestafel en wanden vol kookboeken, boeken over eten en andere culinaire uitgaven, is er een expositieruimte ingericht waarin je aan de hand van de belangrijkste kookboeken uit de collectie een reis maakt door de geschiedenis van de (Italiaanse) keuken. Op de website van het museum vind je een lijst met beschrijving van alle boeken die bij de permanente collectie in de Garum bibliotheek horen.

Het museum publiceert ook een blog met unieke en authentieke recepten en de herkomst, waar je je op kunt abonneren. Kortom, Garum, Museo della Cucina, biedt bezoekers een fascinerende kijk op de culinaire geschiedenis van Rome en is een interessante en smakelijke ervaring voor alle liefhebbers van eten en geschiedenis.

Museo e Biblioteca della Cucina Garum
Via dei Cerchi 87, Rome

Rome_Garum-Biblioteca-e-Museo

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Roma

Mooie video van Rome van Oliver Astrologo

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels