sint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romecolosseum-romeRomeVaticaanColosseum-rome

Museo dell'Arte Salvata

In Rome is een nieuw museum geopend, het Museo dellíArte Salvata (Museum van de Geredde Kunst). Daar worden kunstvoorwerpen getoond die in het verleden zijn geplunderd van archeologische sites of werden gestolen uit musea in ItaliŽ en die vervolgens naar het buitenland werden gesmokkeld of illegaal verkocht. Heel wat van deze gestolen kunstvoorwerpen worden opgespoord en teruggehaald door het Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale (TPC), een gespecialiseerde eenheid van de Italiaanse politie die zich bezighoudt met misdaden die te maken hebben met de illegale handel in kunst en opgravingen van archeologische voorwerpen.

Het Museo dellíArte Salvata is gehuisvest in de Aula Ottogona, de achthoekige hal in de Thermen van Diocletianus, beter bekend als het voormalige Planetarium van de stad Rome, niet ver van het treinstation Termini. Hier wandel je langs ruim tweehonderdvijftig Griekse en Romeinse beelden, Etruskische vazen en andere museumstukken die eerder vanuit ItaliŽ gestolen werden en elders in de wereld tentoongesteld werden.

Rome_museo-arte-salvata

Roofkunst die werd opgespoord en teruggehaald door de kunstpolitie, was in Rome doorgaans twee keer per jaar te zien door het publiek. Dat gebeurde met een tijdelijke tentoonstelling, waarna de kunstvoorwerpen terugkeerden naar hun rechtmatige eigenaar. Die tijdelijke tentoonstellingen krijgen nu een permanente locatie en de getoonde collectie zal dan ook regelmatig wijzigen. Het principe is immers dat elk werk moet terugkeren naar zijn plek van herkomst of naar een museum in de buurt ervan.

Rome_museo-arte-salvata

Het nieuwe museum is onderdeel van het netwerk van het Museo Nazionale Romano dat naast de Thermen van Diocletianus ook nog de Crypta Balbi, het Palazzo Altemps en het Palazzo Massimo omvat. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 17.00 uur). Maandag gesloten. Toegang is gratis voor wie een ticket heeft voor de Thermen van Diocletianus of een combiticket voor de Museo Nazionale Romano.

Museo dellíArte Salvata
Aula Ottagona del Museo Nazionale Romano
Via Giuseppe Romita 8, Rome

Rome_museo-arte-salvata

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome - City by the river

Impressie van een stedentrip naar Rome door Wiemer Viet. Rome - city by the river...

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels