RomeVaticaansint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein romeColosseum-romecolosseum-rome

Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps is een van de vestigingen van het Museo Nazionale Romano in Rome. Het is vernoemd naar kardinaal Marcus Sitticus Altemps, die het prachtige gebouw achter Piazza Navona in 1568 aan zijn bezittingen wist toe te voegen.

De rijke families van Rome verzamelden in de loop der tijd een gigantische hoeveelheid antieke kunst. Zo ook de families Ludovisi-Boncompagni en Altemps. De kunstcollecties van beide families zijn gekocht door de Italiaanse staat en ondergebracht in het Palazzo Altemps. In dit museum hebben vooral veel antieke Griekse en Romeinse sculpturen een plekje gevonden. Bewonder zeker ook de marmeren Cupido en Psyche.

TIP: Boek je tickets vantevoren online
Palazzo Altemps is een onderdeel van het Nationaal Museum van Rome (Museo Nazionale Romano), samen met Palazzo Massimo alle Therme, de Thermen van Diocletianus en Crypta Balbi. Met een ticket heb je toegang tot alle vier vestigingen. Een ticket is drie dagen geldig.

Bestel hier je ticket voor Museo Nazionale Romano en Palazzo Altemps

Rome_Palazzo_Altemps_-_salone_1010560-1.JPG

Collectie
Naast de kunstcollectie van de familie Ludovisi-Boncompagni herbergt het Palazzo Altemps ook de Mattei-collectie en de kunstverzameling van de familie Drago. Er is ook een Egyptische kunstverzameling, met vondsten van het Campo Marzio, het Marsveld.
Je kunt in Palazzo Altemps niet meer de volledige Altemps-collectie bewonderen. Sommige stukken zijn naar het Vaticaan verhuisd, andere zijn te zien in het buitenland. De grote beelden in de binnentuin en langs de brede trappen zijn de enige erfgenamen van de collectie Altemps.

TIP: Het gebouw van Palazzo Altemps herbergt zelf ook veel geschiedenis. De archeologische dienst van Rome doet tot op de dag van vandaag onderzoek in het palazzo. Op de begane grond is een deel van de Romeinse opgravingen onder het huidige straatniveau blootgelegd, terwijl in andere zalen inkijkjes in de muur zijn gemaakt die de middeleeuwse wanden laten zien die achter de renaissance-pleisterwerk schuilgaan.

Palazzo Altemps
Piazza Sant'Apollinare 46-48, Rome

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 9.00 tot 19.30 uur.
Rome_Palazzo_Altemps_-_cortile_1010531.JPG

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels