colosseum-romeRomeVaticaanColosseum-romesint-pietersplein-romekerst sint-pitersplein rome

Palazzo Massimo alle Terme in Rome

Net als het Palazzo Altemps maakt het Palazzo Massimo alle Terme deel uit van het Museo Nazionale Romano in Rome. Dit museum bevat een van de mooiste collecties van klassieke kunst in Rome. Hier vind je meesterwerken als de beroemde discuswerper, de zittende bokser en de slapende hermafrodiet, maar ook de prachtige fresco's uit het huis van Livia.

Het Palazzo Massimo alle Terme, vlak bij Stazione Termini, is genoemd naar de adellijke familie Massimo. Het paleis is echter gebouwd voor kardinaal Felice Peretti, de latere paus Sixtus V. Vanaf 1860 werd een groot deel van dit gebouw gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe treinstation, Termini. In 1883 werd onder leiding van de jezuïet Massimiliano Massimo aan de bouw van het huidige palazzo begonnen, bijna op dezelfde plek als waar eerst een deel van de oude behuizing stond. In het nieuwe palazzo was tot 1960 het Jezuïetencollege 'Massimiliano Massimo' gehuisvest.

TIP: Boek je tickets vantevoren online!
Palazzo Massimo alle Terme is onderdeel van het Nationaal Museum van Rome (Museo Nazionale Romano), samen met Palazzo Altemps, Crypta Balbi en de Thermen van Diocletianus. Met een ticket heb je toegang tot alle vier vestigingen. Een ticket is drie dagen geldig.

Bestel hier je ticket voor Museo Nazionale Romano en Palazzo Massimo

Collectie
In 1981 kwam het palazzo in Rome in handen van de Italiaanse staat, waarna het al snel een deel van het Museo Nazionale Romano werd. De collectie van het Palazzo Massimo bestaat uit een enorm aantal juwelen en munten. Ook vind je er veel beelden en reliëfs uit het Romeinse Rijk, waaronder een standbeeld van keizer Augustus als Pontifex Maximus en de zogenaamde Niobide, een Grieks standbeeld van een dochter van Niobe dat waarschijnlijk nog aan Julius Caesar heeft toebehoord.

In het Palazzo Massimo alle Terme kun je ook kennismaken met beelden en borstbeelden van vele Romeinse keizers en hun vrouwen. Het meest bekend zijn misschien wel de Discuswerper, de Diskobolos, een marmeren Romeinse kopie van het Griekse origineel, en de Slapende Hermafrodiet.  

De bekendste ‘bewoner’ van het museum is een van de oudste bronzen beelden: de Zittende Bokser (of Rustende Bokser). Massieve spieren, een gebroken neus, de verwondingen van de wedstrijd nog zichtbaar op zijn huid: een typisch hellenistisch beeld, realistisch en vol emotie.

Fresco's
Op de tweede verdieping van het museum vind je misschien wel de mooiste fresco's uit de Romeinse tijd. Ze zijn afkomstig uit de eetkamer van het huis van Livia, die zo was ingericht dat het leek alsof je buiten zat te dineren. De wanden waren beschilderd met de mooiste fruitbomen, struiken, planten en vogeltjes. Het huis van Livia bevond zich op de Palatijn, en hoewel men daar druk aan het restaureren is, hebben de fresco's onderdak gevonden in het Palazzo Massimo alle Terme. Als je een goede indruk wilt krijgen van Livia's groene eetzaal, ga dan een beetje vroeg op pad. Zo kun je het beste genieten van de indruk die haar gasten lang geleden moeten hebben gehad van haar onderkomen...

Mozaïek
Op dezelfde verdieping vind je overigens ook een zeer mooie verzameling mozaieken, waaronder een enorm vloermozaïek uit een Romeinse villa aan de Via Cassia, dat nu een groot deel van een wand in beslag neemt. Vaak worden de mozaieken ter plekke gerestaureerd of aangevuld met nieuw gevonden stukjes, dus wie weet kun je tijdens je bezoek aan het museum echte restaurateurs aan het werk zien. Liefhebbers kunnen ook nog een kijkje nemen in de kelder van het museum, waar je een uitgebreide collectie van Romeinse munten en antieke juwelen kunt bewonderen.

Palazzo Massimo alle Terme
Largo di Villa Peretti 1, Rome

Het Palazzo Massimo alle Terme is dagelijks (behalve op maandag) geopend tussen 9.00 en 19.30 uur.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome in eigen keuken

Rome, de eeuwige stad

Impressie van Rome, met de belangrijkste bezienswaardigheden als het Sint-Pietersplein, Pantheon, Forum Romanum 

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels