Colosseum-romeRomecolosseum-romesint-pietersplein-romeVaticaankerst sint-pitersplein rome

Palazzo Doria Pamphilj in Rome

Midden in het drukke centrum van Rome houdt zich aan de Via del Corso een ongekend mooie kunstverzameling verborgen: het Palazzo Doria Pamphilj.

Het palazzo is vernoemd naar twee families: de familie Pamphilj en de familie Doria. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de vooraanstaande Pamphilj-familie, waarvan paus Innocentius X misschien wel de bekendste telg is. In de achttiende eeuw beschikte de familie Pamphilj echter niet over een directe erfgenaam. In 1763 besloot paus Clemens XIII daarom dat de familie Doria alle eigendommen van de Pamphilj-familie zou erven, op voorwaarde dat de Doria’s zich in Rome zouden vestigen.

Zo gezegd, zo gedaan. De Doria’s namen het paleis van de Pamphilj over en gaven het de naam Palazzo Doria Pamphilj. De Doria’s waren enorme kunstliefhebbers en verzamelden generaties lang honderden kunstwerken van formaat. Het palazzo is overigens ook nu nog in handen van de familie Doria Pamphilj; sommige vertrekken worden zelfs nog door leden van de familie bewoond.

Museum
Het palazzo huisvest tegenwoordig echter ook een museum. Er bevinden zich meer dan 400 vooraanstaande kunststukken (van de 15de tot de 18de eeuw), waaronder werken van de grote Italiaanse meesters Tintoretto, Titiaan, Rafael, Correggio, Caravaggio en Bernini. Elke muur in elke zaal hangt van onder tot boven vol met schilderijen. Er schijnt zelfs een computer aan te pas te zijn gekomen om ervoor te zorgen dat alle schilderijen opgehangen konden worden!

Paus
In een klein kamertje hangt een heel bijzonder portret van paus Innocentius X, geschilderd door Velázquez. Het is een erg realistische afbeelding; je ziet in één oogopslag dat de paus nogal een vinnig karakter had. Vergelijk zijn geschilderde gezicht maar eens met het gezicht van zijn beeld dat in hetzelfde kamertje staat en dat gemaakt is door Bernini. Let bij deze buste ook de details, bijv. in de knoopjes.

Het allermooiste gedeelte van het palazzo is misschien wel de spiegelgalerij. Lang niet zo groots als de Spiegelzaal in het Paleis van Versailles, maar zeker zo mooi. Door de hoge ramen dansen de zonnestralen op de in de zaal aanwezige beelden, waardoor de sfeer van vroeger bijna tastbaar wordt.

Rome_palazzo-doria-pamphilj.jpg

Aangezien dit museum nog geen grote bekendheid heeft verworven onder de toeristen die Rome overspoelen, kun je hier heerlijk in je eentje ronddwalen. Je kunt de kleinste details van de schilderijen bekijken en je voelt je bijna een gast in plaats van een betalende bezoeker.

Wanneer je je nog meer thuis wilt voelen, raden we je aan een audioguide te nemen. Prins Jonathan Doria Pamphilj heeft in hoogsteigen persoon de geschiedenis van zijn familie ingesproken. Hij troont je mee over de rode bakstenen vloeren die vroeger met de hand geboend moesten worden, hij leidt je langs de omvangrijke collectie schilderijen en verleidt je met anekdotes uit lang vervlogen tijden. Wanneer je met prins Jonathan Doria Pamphilj door de balzaal, de troonzaal, de indrukwekkende kapel of over een van de vijf prachtige binnenplaatsen schrijdt, waan je je even zijn verloofde, die hij voor het eerst door zijn huis leidt en die steeds kreetjes van verrukking slaat om al het moois dat ze om zich heen ziet.

Koffiebar
Gelukkig beschikt het Palazzo Doria Pamphilj over een erg leuke koffiebar, Caffè Doria, waar je na al die opgedane indrukken even kunt ontnuchteren voor je weer de hectische Via del Corso instapt. Naast espresso, cappuccino, latte macchiato en 48 verschillende soorten thee kun je je hier te goed doen aan een ijskoude cappuccino om de laatste hersenspinsels over de warme stem van prins Jonathan uit je hoofd te laten verdwijnen… Caffe Doria heeft een eigen ingang aan de Via della Gatta.

Galleria Doria Pamphilj
Via del Corso 305, Rome 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Bezoek aan Rome

Mooie video van Rome tijdens de Kerstdagen.

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels