Romesint-pietersplein-romecolosseum-romekerst sint-pitersplein romeVaticaanColosseum-rome

Palazzo Barberini in Rome

De familie Barberini heeft overal in Rome haar sporen achtergelaten. In het paleis aan de Via delle Quattro Fontane waar de familie vanaf de 18de eeuw woonde, is nu de enorme kunstcollectie van de Galleria Nazionale d'Arte Antica te bewonderen.

Het familiewapen van de Barberini's wordt gekenmerkt door een groot aantal bijen. Die bijen vind je dan ook overal in het palazzo terug; van deuren tot plafonds, van fonteinen tot standbeelden. Leuk om kinderen hierop te wijzen en ze de bijen te laten tellen! Vooral in de privevertrekken van de Barberini's, die je onder leiding van een gids kunt bezoeken, is dat bijna een onbegonnen werk.

Kunst
De kunstwerken die de familie Barberini in de loop der tijd verzamelden zijn van onder anderen Caravaggio, Filippo Lippi, Bernini, Rafael en El Greco. Vooral Rafaels La Fornarina (de bakkersdochter), waarschijnlijk een portret van zijn geliefde, trekt elke keer opnieuw veel bezoekers.

Lees hier het liefdesverhaal van Rafael en de bakkersdochter.

Het Portret van Beatrice Cenci, dat is opgetekend door Guido Reni, is vooral interessant vanwege het verhaal dat achter het schilderij schuilgaat. Beatrice werd namelijk terechtgesteld voor het feit dat ze van plan was haar vader te doden. Hij had haar verkracht en Beatrice wilde wraak nemen door hem van het leven te beroven. Haar plannen lekten echter uit en ondanks de enorme protesten van de Romeinse bevolking werd het meisje in 1598 toch ter dood veroordeeld.

Enkele van de bekendste werken van Caravaggio in dit palazzo zijn Judith en Holofernes (1599), dat het verhaal vertelt van Judith die vijand Holofernes onthoofdt om haar volk te redden, en Narcissus.

Bezienswaardig zijn de ovale wenteltrap van Borromini en de enorme plafondschildering van Pietro di Cortano in de hoofdzaal van Palazzo Barberini.

Tuin
Ook de tuinen rondom Palazzo Barberini zijn prachtig. Je vindt er onder andere een antiek tempeltje genaamd Capitolium Vetus (het ‘oude Capitool’). Het is gewijd aan hetzelfde goddelijke driemanschap als dat van de grote tempel op het Capitool.

Palazzo Barberini - Galleria Nazionale d'Arte Antica
Via delle Quattro Fontane 13, Rome

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Rome met kinderen

Hommage aan Rome

Mooie beelden van Rome, met zang van Andrea Bocelli

Poll

Om jullie in dit nieuwe jaar nog beter van informatie te voorzien, zouden we graag weten waar jullie het liefst over lezen op onze website. Geschiedenis, lekker eten of bijzondere evenementen, wat vind je belangrijk?
monumenten en bezienswaardigheden in Rome
bijzondere evenementen en tentoonstellingen
tips voor restaurants, ijssalons en pizzeria's
verhalen over beroemde kunstenaars in Rome
tips voor dagjes uit buiten Rome
thematische wandelroutes door de stad
tips voor de leukste winkels